Wees terughoudend in berichtgeving over Avicii

01 mei 2018
Avicii

De familie van Tim Bergling, bekend onder de artiestennaam Avicii, maakte deze week bekend dat de dj zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. De nieuwste informatie over de dood van Avicii krijgt veel media-aandacht en roept veel reacties op.

Avicii fans: praat erover

Veel fans voelen zich geschrokken en verdrietig vanwege de onverwachte en heftige dood van Avicii. Wij willen iedereen aanmoedigen om over deze gevoelens te praten. Praat erover met iemand in je omgeving. Mocht je zelf worstelen met zelfmoordgedachten dan willen wij je aanmoedigen om contact op te nemen met onze hulplijn. Onze hulpverleners staan 24/7 klaar om te luisteren en advies te geven. Praten kan helpen om rustig te worden en lucht op. Wil je nu contact opnemen met een hulpverlener? Klik dan hier.

Uit wetenschappelijk onderzoek en uit de praktijk is gebleken dat berichten in de media over suïcide positieve en negatieve effecten kunnen hebben. Op onze website geven wij meer informatie hoe je op een verantwoorde manier kunt berichten over suïcide. Het belangrijkste hierin is terughoudend blijven en geen informatie over methodes en locaties geven. Zo voorkom je dat je iemand op een idee brengt dat dit een effectieve manier is. 

Advies berichtgeving Avicii

Overweeg je toch iets te schrijven over de dood van Avicii? Bekijk dan onze tien tips voor journalisten. In tien stappen geven wij concreet advies hoe je dit op een verantwoorde manier kan aanpakken. Mocht je toch twijfelen over iets, neem dan contact op met Evita Bloemheuvel (e.bloemheuvel@113.nl). Wij denken graag met je mee!