Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Online therapie

Denk je aan zelfdoding en wil je voorkomen dat je jezelf iets aandoet? Dan kan online therapie iets voor jou zijn. Met een vaste behandelaar probeer je in ongeveer 10 sessies je problemen te doorbreken.

Belangrijk om te weten

  • Iedere week 1 sessie van +/- 45 minuten. Tussen de sessies doe je oefeningen
  • Chatten of bellen
  • Gratis, anoniem en vertrouwelijk
  • Voor iedereen die in Nederland woont
  • Iedereen kan zich aanmelden. Als je al elders een behandeling volgt, dan gaan we met jou bespreken hoe we het beste jouw behandelaar kunnen betrekken.

Veelgestelde vragen

Ik dacht kortgeleden aan zelfdoding, maar nu niet meer. Kan ik online therapie doen bij 113?

ja, dat kan. Je kunt de therapie dan gebruiken om goed te begrijpen hoe het zover gekomen is en wat je kunt doen om te voorkomen dat je gedachten aan zelfdoding weer erger worden.

Ik denk niet aan zelfdoding, ook niet een beetje, kan ik online therapie doen bij 113?

Nee, dat kan helaas niet. Niet dat het ons dan niet uitmaakt hoe het met je gaat, maar de online therapie van 113 is speciaal ontwikkeld voor mensen die aan zelfdoding denken. Hij is niet altijd geschikt om andere problemen mee aan te pakken. Als we ook mensen zouden proberen te helpen die niet aan zelfdoding denken zouden onze wachttijden bovendien te lang worden. Voor hulp bij andere problemen kun je wel terecht bij bijvoorbeeld ggz hulp online of solutalks.

Ik denk maar een klein beetje aan zelfdoding, kan ik online therapie doen bij 113?

ja, je bent van harte welkom. 

Mijn problemen worden vooral veroorzaakt door anderen, zelf heb ik daar weinig invloed op. Kan ik online therapie doen bij 113?

Anderen kunnen het je behoorlijk moeilijk maken. Tijdens therapie kun je daar natuurlijk over praten, maar het zal vooral gaan over dingen waar je zelf wat aan kunt veranderen, zoals wat je denkt en doet. Als 99% van je problemen aan anderen te wijten is, en je er zelf maar 1% invloed op hebt, gaat het in therapie vooral over die 1%. Zie je dat zitten, dan kan therapie wat voor jou zijn. Zo niet, dan is therapie waarschijnlijk niets voor jou op dit moment.

Hoe ziet de online therapie van 113 eruit?

In het eerste deel van de therapie probeer je samen met je behandelaar te begrijpen hoe het komt dat je aan zelfdoding denkt. Daarnaast proberen jullie te voorkomen dat je jezelf iets aandoet, terwijl je nog niet 100% zeker weet of je dat wel wilt. Als je daarvoor open staat maken jullie bijvoorbeeld een veiligheidsplan of proberen jullie ervoor te zorgen dat je minder snel bij gevaarlijke plekken en spullen kunt. Dit duurt meestal 2 tot 4 sessies.
In het tweede deel van de therapie werken jullie aan 1 of 2 problemen, die een belangrijke rol lijken te spelen bij jouw gedachten aan zelfdoding. Welke problemen dat zijn bepalen jullie samen. Jullie proberen bijvoorbeeld je slaap te verbeteren, testen nieuwe manieren uit om met onaangename gedachten en gevoelens om te gaan of werken aan het verbeteren van je daginvulling. Dit duurt meestal zo'n 4-7 sessies.
Ten slotte gebruiken jullie 1 à 2 sessies om te bespreken hoe je kunt voorkomen dat je later opnieuw in crisis raakt. Als je wilt denkt je behandelaar met je mee over verdere hulp buiten 113.
 

Ik woon niet in Nederland, kan ik therapie doen bij 113?

Als je Nederlander bent wel. Ben je geen Nederlander, en woon je op dit moment ook niet in Nederland, dan kun je helaas geen therapie doen bij 113. We hebben niet genoeg therapeuten om ook mensen uit andere landen te kunnen helpen en kennen de zorg in het buitenland niet goed genoeg om je bijvoorbeeld advies te kunnen geven over andere hulp, als je daar behoefte aan hebt.

Ik ben jonger dan 16, kan ik therapie doen bij 113?

Nee, jammer genoeg niet. Van de Nederlandse wet mogen we niet zomaar online therapie doen met mensen van 15 jaar of jonger. Je kunt wel kiezen voor Online Coaching. Tijdens Online Coaching helpen we je niet zelf om je problemen aan te pakken, maar helpen we je bepalen of je ergens anders hulp zou willen zoeken voor je problemen en zo ja, hoe je dat kunt aanpakken.

Ik zoek alleen een luisterend oor, meer niet. Bieden jullie dat in therapie?

Nee. Natuurlijk luisteren we goed naar je, maar therapie is altijd meer dan dat. Zoek je alleen een luisterend oor, dan kun je dus beter niet met therapie starten.

Is de online therapie van 113 protocollair of op maat?

Allebei. We gebruiken een vaste methode om erachter te komen waarom je precies aan zelfdoding denkt en een behandelplan te bedenken, maar dat behandelplan is op maat gemaakt. Voor de behandeling kunnen je behandelaar en jij bovendien gebruikmaken van een aantal vaste modules en hulpmiddelen, maar dat hoeft niet per se.

Ik weet 100% zeker dat ik een einde aan mijn leven wil maken, kan ik therapie doen bij 113?

Dat kan, we vragen alleen dat je je best doet. Als je er 100% over uit bent dat je niet verder wilt, zie je het waarschijnlijk niet zitten om veel moeite te doen voor je therapie. Je moet je dan afvragen of het wel wat voor je is. Tegelijkertijd is het zeker niet zo dat je helemaal voor het leven moet kiezen om aan onze therapie te beginnen, in tegendeel: je bent bijvoorbeeld ook welkom als je 99% zeker bent dat je een einde aan je leven wilt maken, of dat 100% zeker weet en de tijd tot je zelfdoding wat dragelijker wilt proberen te maken.
 
 

Ik heb al veel geprobeerd, heeft het wel zin om therapie te doen bij 113?

Jazeker. Veel mensen die bij ons online therapie doen hebben al vanalles en nog wat geprobeerd. Onze online therapie werkt natuurlijk niet altijd en je problemen zullen tijdens je behandeling waarschijnlijk niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar vaak worden ze wel minder of heb je op z'n minst een idee in welke richting je verder kunt.

Gaan jullie me ook weer afwijzen?

Nee. Het intakegesprek is bij 113 geen selectiegesprek, waarin we kijken of je wel in aanmerking komt voor onze therapie. We gaan gewoon beginnen en proberen er samen het beste van te maken. Zo nu en dan gebeurt het weleens dat we daarbij vastlopen. Als je wilt denken we dan natuurlijk met je mee over wat wel zou kunnen.

Stellen jullie diagnoses?

We geven geen naam aan je problemen, zoals 'depressie', 'autisme' of 'persoonlijkheidsstoornis'. Daar zijn we niet goed in en het is ook niet nodig om iets aan je problemen te kunnen doen. We denken wel samen met je na over hoe het komt dat je aan zelfdoding denkt en wat er dus zou moeten veranderen om die gedachten aan zelfdoding minder te maken.

Geven jullie verklaringen af, bijvoorbeeld voor de ARBO, het UWV, school, etc.?

Nee, nooit. Als je in de problemen zit zijn we er om je daarbij te helpen, niet om te controleren of die problemen wel echt zijn. Dat kunnen we ook niet controleren, trouwens: alles wat we over je weten, weten we omdat jij het ons hebt verteld. We kunnen geen scan van je hoofd maken om te kijken of je wel echt depressief bent, ofzo. Dit soort verklaringen heeft dan ook weinig waarde als het om psychische problemen gaat. Door als hulpverlener toch zulke verklaringen af te geven kan er bovendien kostbare tijd verloren gaan, spanning tussen jou en je therapeut ontstaan of kan onze therapie mensen aantrekken die alleen een papiertje los proberen te peuteren, waardoor anderen langer moeten wachten. Mede daarom schrijft de beroepscode voor psychologen en orthopedagogen voor om dit soort verklaringen niet af te geven. We geven dus nooit schriftelijke verklaringen af, en maken daar geen uitzonderingen op.