Ervaring, ervaringskennis, ervaringsdeskundig
Ervaringskennis is in de meest brede zin alles wat iemand kent en weet vanuit doorleefde ervaring. Het is persoonlijke kennis die per definitie niet geldt voor een ander. Sommige aspecten zijn goed benoembaar, andere zijn alleen gevoeld, ervaren en laten zich niet in woorden vatten. Collectieve ervaringskennis is een bundeling van inzichten vanuit individuele ervaringskennis.
Ervaringsdeskundigheid is het vermogen om eigen ervaringen te gebruiken om anderen te kunnen helpen. Een ervaringsdeskundige heeft tijdens een opleiding specifieke vaardigheden geleerd die bijdragen aan een professionele inzet van ervaringskennis. Ervaringsdeskundigen kunnen in verschillende rollen worden ingezet, waaronder in cliëntenzorg, beleid en advies.
Training Ervaringsdeskundige Suïcidaliteit
Naar aanleiding van een steeds groeiende vraag naar ervaringsdeskundigen die suïcidaliteit als specialisme hebben is de training ED-S ontwikkeld. ED-S staat voor Ervaringsdeskundige Suïcidaliteit.
De waarde van ervaringsdeskundigheid
De inzet van ervaringsdeskundigheid is van waarde, omdat een ervaringsdeskundige iets kan of biedt wat een ander niet kan of biedt. Een ervaringsdeskundige kan het gat dichten dat wordt ervaren tussen de cliënt en de professional. Professionals kunnen zowel zorgverleners als beleidsmakers of bestuurders zijn. Ervaringsdeskundigen kunnen met hun ervaringskennis zorgen voor een brug tussen beide werelden, of iets toevoegen aan een van beide.
Adviesnota Ervaringsdeskundigheid bij suïcidaliteit
Ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid kunnen een levensreddend middel zijn bij suïcidaliteit, maar worden helaas nog beperkt ingezet. De ‘Adviesnota Ervaringsdeskundigheid bij suïcidaliteit’ heeft als doel om de inzet van ervaringsdeskundigen bij suïcidaliteit in de GGZ en het sociaal domein te bevorderen.
Wat kan je binnen 113 doen met jouw ervaringskennis of ervaringsdeskundigheid?
Bekijk onze vacaturepagina. 113 is altijd op zoek naar mensen met een warm hart en een koel hoofd. We hebben regelmatig diverse betaalde functies, maar ook vrijwilligersfuncties. Voor al deze functies geldt: ervaringsdeskundigheid is van harte welkom. Neem daarom gerust even een kijkje op onze vacaturepagina om te zien of hier iets wat bij jou past tussen staat.
Suïcidepreventie bij jongeren. Wij zijn regelmatig op zoek naar jongeren met ervaring en hun naasten die mee willen werken aan workshops, voorlichtingsbijeenkomsten en Webinars voor professionals in het jeugddomein. Of die mee willen denken over beleidsstukken, artikelen en ingewikkelde dilemma’s op het gebied van suïcidepreventie. Heb je hier interesse in? Meld je dan aan via dit antwoordformulier.
Nieuw onderzoek Onze afdeling onderzoek is bij het opstarten van nieuw onderzoek of nieuwe onderzoeksprojecten regelmatig op zoek naar ervaringsdeskundigen. Mochten er actuele oproepen zijn, dan vind je die hieronder.
Psychosociale autopsie. Het platform Samen Leren, Minder Suïcide van 113 brengt de ervaringen van nabestaanden en professionals bij elkaar om van te leren. De methode ‘psychosociale autopsie’ onderzoekt middels vragenlijsten en diepte-interviews de signalen en kenmerken van mensen die in de periode voorafgaand aan zelfdoding werden waargenomen door hun naasten en professionals. De verkregen kennis wordt gebruikt als aanknopingspunt voor het maken en verbeteren van (suïcidepreventie)beleid. Wil je hieraan meewerken als nabestaande, dan vind je hier alle informatie.
Jouw verhaal van hoop. Verhalen van hoop kunnen anderen inspireren en moed geven. Daarom zijn we vanuit 113 voor ons platform van hoop ‘HoudMoed.nl’ altijd op zoek naar ervaringsverhalen. Wil je jouw verhaal online laten publiceren? Stuur dan een mail met een korte toelichting naar [email protected]
Verhalen op houdmoed.nl
Eigen inbreng
Heb je zelf ideeën hoe je met jouw ervaringskennis of ervaringsdeskundigheid bij kan dragen aan de missie van 113? Schroom niet en neem contact met ons op via [email protected].