Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Doen voor je dood gaat

Je hebt gezocht op ‘doen voor je dood gaat’. Ben jij bezig met je bucketlist omdat je denkt aan zelfmoord? Dan voel je je wellicht alleen, depressief of angstig. Weet dat je niet de enige bent met deze gevoelens en dat praten hierover helpt. Deel je gedachten met iemand in je omgeving of maak een afspraak bij de huisarts om hierover te praten, hij kan je eventueel doorverwijzen.

Praat je liever anoniem over je zelfmoordgedachten? Dan kun je bij 113 Zelfmoordpreventie terecht. Via de chat en telefoon kun je met een van onze hulpverleners van de hulplijn praten. Zij luisteren naar je verhaal en geven je advies. Je kunt ook in online therapie of coaching voor je suïcidegedachten.

Bucketlist

Sommige mensen maken een ‘bucketlist’: een lijst met activiteiten die ze gedaan willen hebben voor ze doodgaan. Dit kan een onschuldige reden hebben, of zelfs achteloos worden besproken maar het kan ook zo zijn dat je deze lijst samenstelt omdat je dood wílt. In dat geval is het belangrijk om te achterhalen waar deze donkere gedachten vandaan komen. Wat is de achterliggende reden voor je zelfmoordgedachten? Hoe moeilijk ook – praat erover. Praten lucht op en biedt ruimte voor andere oplossingen dan zelfmoord.

Dingen die je gedaan moet hebben voor je sterft

Het kan ook dat je het niet prettig vindt je gedachten of gevoelens ten opzichte van suïcide met iemand te delen die je persoonlijk kent. Dan kun je bij 113 Zelfmoordpreventie terecht. Bij ons werken professionals waarmee je anoniem over je zelfmoordgedachten kunt praten. Samen kijken jullie naar wat er nodig is om jou weer verder te helpen. Je kunt bijvoorbeeld gratis online bij ons in therapie of coaching.

Ik maak me zorgen om iemand anders

Vermoed jij dat iemand in je omgeving aan zelfmoord denkt omdat hij bezig is met zijn bucketlist of de dingen die hij nog wil doen voor hij doodgaat? Dan kun je – als je van de schrik bekomen bent – eens overleggen met een van onze psychologen. Het is namelijk helemaal niet gek als je niet precies weet wat je in zo’n situatie moet doen of wat je wel en niet kunt zeggen tegen je naaste. Onze psychologen zijn op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur telefonisch te bereiken via 020-311 38 88. 

Bevind jij je in een crisis en heb je dringend behoefte aan overleg? Bel dan met een van onze hulpverleners op de hulplijn (0800-0113) of start een online chat.