Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Euthanasie

113 Zelfmoordpreventie streeft naar een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door suïcide. Niet iedereen met een doodswens is suïcidaal. 113 is niet tegen euthanasie of hulp bij zelfdoding die binnen de huidige wettelijke kaders kunnen worden verleend. 113 mengt zich in het euthanasiedebat daar waar maatschappelijke ontwikkelingen onze missie raken.

Wat is euthanasie?

Artsen kunnen in bijzondere gevallen een patiënt helpen met sterven. Dat heet euthanasie of hulp bij zelfdoding. Artsen doen dat alleen als een patiënt daar zelf om vraagt. Euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn alleen legaal als is voldaan aan alle 6 zorgvuldigheidseisen in de euthanasiewet. De arts moet ervan overtuigd zijn dat het verzoek van de patiënt om euthanasie vrijwillig en weloverwogen is en er is sprake van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt.

113 geeft geen advies over middelen of methoden waarmee mensen zichzelf om het leven kunnen brengen. Mensen die meer willen weten over euthanasie of hulp bij zelfdoding, verwijzen we door naar hun huisarts of behandelaar. Mensen die niet bij hun eigen arts of behandelaar terecht kunnen, kunnen zich wenden tot het Expertisecentrum Euthanasie.

Ik denk aan euthanasie

Je overweegt euthanasie. Dat kan alleen door een arts gedaan worden. Kamp je met gedachten over zelfdoding? Blijf hier dan niet mee rondlopen, maar praat erover. Dat kan opluchten. En misschien voel je dan weer wat ruimte om met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Onze hulplijn is 24/7 open. Je kunt anoniem bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113 of chatten via 113.nl. Wij luisteren zonder oordeel.

Praten over euthanasie

113 wordt jaarlijks door tienduizenden mensen in nood gevonden en vindt dat het gesprek over euthanasie bij ernstig psychisch lijden niet vermeden mag worden. Het is belangrijk dat mensen in nood over het levenseinde kunnen spreken en kunnen zeggen dat zij het leven niet meer zien zitten zodat eenzame en radeloze beslissingen worden voorkomen. Dit gesprek kan ook op allerlei andere plekken gevoerd worden zoals bij de huisarts, de behandelaar, met naasten en uiteraard met 113.

Verantwoorde berichtgeving over euthanasie

Mensen die denken aan zelfdoding kunnen zeer gevoelig zijn voor nieuws en media-aandacht rondom het levenseinde. Berichtgeving over euthanasie bij ernstig psychisch lijden kan kwetsbare mensen uit balans brengen. Bijvoorbeeld omdat methoden in detail beschreven worden of omdat de dood als een goede oplossing beschreven wordt. Het kan het verlangen naar de dood verder aanwakkeren en de drempel verlagen om daarnaar te handelen. 113 is daar vanuit haar missie waakzaam voor. Wij merken het vrijwel direct aan de drukte in onze hulplijnen als er media-aandacht is. Bekijk ook het advies van 113 over veilige berichtgeving over suïcide.