Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Hoe kom je uit een depressie?

Langer dan twee weken somber zijn en nergens zin in hebben. Dan zou je best eens te maken kunnen hebben met een depressie. ‘Hoe kom je uit een depressie?’ is dan de vraag. Als je in een depressie zit, is de kans groot dat je niet weet hoe je uit de neerwaartse spiraal moet komen.

Heb jij dit ook? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan ervoor zorgen dat je de juiste hulp krijgt. Heb je ook last van gedachten aan zelfmoord en praat je liever met iemand die jou niet kent? Chat of bel (0800-0113) dan eens met de hulplijn van 113. Dit kan anoniem en gratis. Je kunt ook eerst een zelftest depressie doen. Je krijgt direct advies op je scherm.

Hoe kom je uit een depressie?

Een goede vraag: hoe kom je uit een depressie? Als je een depressie hebt, dan heb je nergens zin in of ben je meer dan twee weken somber. Je hebt dan geen energie om te bedenken waar je je beter door kunt voelen. Wat kun je doen?

 • Maak een afspraak met de huisarts. Die kan je verder helpen en/of doorverwijzen naar een psycholoog
 • Zorg voor rust, reinheid en regelmaat. Sta op tijd op, verzorg jezelf, eet op vaste tijden en heb regelmatig contact met iemand die je vertrouwt
 • Stel niet te hoge eisen aan jezelf
 • Beweeg voldoende of sport regelmatig. Zorg ervoor dat je in de buitenlucht komt.

Doe dingen waar je je in betere tijden goed bij voelde. Maar zoek ook professionele hulp die bij je past.

Hoe lang duurt een depressie?

Hoe kom je uit een depressie? En hoe lang duurt een depressie? Er is eigenlijk geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang een depressie duurt. Een depressie kan namelijk variëren in de ernst, duur en aard van de symptomen. Er zijn verschillende soorten depressies, namelijk:

 • Vitale depressies
 • Atypische depressies
 • Chronische depressies
 • Seizoensgebonden depressies
 • Depressies rond de menstruatie
 • Depressies rond de zwangerschap 
 • Depressies rond de menopauze

De klachten gaan over het algemeen binnen drie maanden vanzelf over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de huisarts. Als hulp te laat komt, is de kans aanwezig dat de klachten verergeren en dat de depressie chronisch wordt.

Hoe lang duurt een depressie bij mannen?

Mannen zijn even vatbaar voor een depressie als vrouwen. Er is echter wel een verschil. Bij mannen spelen vaker agressief gedrag, alcohol- en drankmisbruik en verhoogd risicogedrag een rol bij een depressie. Deze signalen worden soms gezien als symptomen van een verslaving maar gaan vaak gepaard met een depressie. Vrouwen zouden geen of minder schaamte voelen in het (h)erkennen van hun droefheid en lagere zelfbeeld dan mannen. Mannen reageren op deze emoties met gedrag dat het tegenovergestelde doet vermoeden. Ze worden brutaler, komen in een neerwaartse spiraal terecht en verzachten de pijn met seks, drugs of eindeloze werkdagen. Hoe lang een depressie duurt bij mannen is net zoals bij vrouwen afhankelijk van de ernst, duur en aard van de symptomen.

Hoe kom je uit een depressie? Zoek hulp!

Hoe help je iemand met een depressie?

Als een naaste depressief is, kun je diegene ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren, namelijk:

 • Luister naar de ander, maar oordeel niet. Mensen met een depressie schamen zich vaak voor hun gedachten. Leg uit dat die gedachten bij de depressie horen, maar dat zij de gedachten niet ‘zijn’.
 • Wees voorzichtig met adviezen, ook al zijn ze goed bedoeld. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, klinken adviezen vaak als een verwijt.
 • Besef dat het om een ziekte gaat. Door de ziekte kan het gedrag van iemand veranderen en alles negatief zien. Vraag dus niet om niet alles door een zwarte bril te zien, want dat lukt door de ziekte niet.
 • Stel je verwachtingspatroon bij. Mensen met een depressie zijn nergens in geïnteresseerd. Dit hoort bij de ziekte. Je kunt het gevoel krijgen dat je alleen maar geeft en er niets voor terug krijgt. Accepteer dit. Als de depressie over is, zal dit veranderen.
 • Blijf stimuleren. Help de ander actief te blijven door bijvoorbeeld samen een wandeling te maken. Misschien wijst de ander dit af. Vind hierin een middenweg, maar dwing niet.
 • Geef aandacht en blijf vragen. Vraag naar de gemoedstoestand en nodig de ander uit voor activiteiten. Blijf het contact onderhouden, ondanks afwijzingen.
 • Geef je eigen grenzen aan. Neem tijd voor jezelf, want omgaan met iemand die depressief is, kan vermoeiend zijn. Zoek professionele hulp als je zelf vastloopt. Heeft de ander geen hulp, leg dan uit dat dit belangrijk is. Je bent zelf geen professionele hulpverlener.
 • Geef handvatten voor hulp. Zorg voor regelmaat door bijvoorbeeld een dagplanning te maken. Mensen met een depressie hebben vaak moeite om overzicht te houden. Bied ondersteuning of hulp aan bij dagelijkse dingen als boodschappen doen.
 • Vraag naar zelfmoordgedachten. Veel mensen met een depressie denken aan zelfmoord. Vraag hiernaar en oordeel niet. Geef aan dat deze gedachten bij de depressie horen en dat het kan helpen om er met iemand over te praten. Dit kan bij 113 anoniem en vertrouwelijk via de hulplijn.
 • Merk je dat iemand die je kent denkt aan zelfmoord? Zoek je advies over hoe je hiermee om kunt gaan? Ook dan kun je contact opnemen met de hulplijn.

Er zijn dus veel manieren om iemand die depressief is te ondersteunen. Let daarbij op dat je jezelf niet voorbij loopt. Is dit het geval, zoek dan tijdig professionele hulp.