Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

LHBT

LHBT staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender. Deze betekenis is nog niet bij iedereen bekend. De categorie 'transgender' is een recentere toevoeging. Soms wordt ook gesproken van LHBT+ om aan te geven dat er nog meer varianten zijn van seksuele voorkeuren en genders. Daar komt steeds meer openheid over. Toch kan het erg verwarrend zijn als je ontdekt dat je misschien tot de LHBT gemeenschap hoort.

Ben je erg onzeker over je gender of seksuele voorkeur? Weet je niet hoe je hiermee moet leven? Denk je wel eens aan zelfdoding? Bel 0800-0113 of chat dan met een hulpverlener van 113. Dat kan ook anoniem.

LHBT en meer

LHBT is een afkorting die in verschillende vormen voorkomt. Behalve LHBT is er namelijk ook LHBTI, of LHBT+, of soms LGBTQIAP. Bij LHBTI staat de I voor mensen met een intersekse-conditie. Zij die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke lichamelijke kenmerken. 

LHBT+

Onder LHBT+ kunnen nog meer begrippen vallen. Hiertoe kunnen bijvoorbeeld aseksuelen en panseksuelen toe gerekend worden. Dit zijn mensen die óf geen behoefte hebben aan seks, of in hun seksuele voorkeur niet geleid worden door gender. Zij vallen meer op iemands karakter of persoonlijkheid. Onder de LHBTI betekenis vallen dus ook mensen die niet duidelijk in te delen zijn in het hokje 'man' of 'vrouw' op basis van hun lichamelijke kenmerken.

Wat is er nog meer behalve LHBT?

Naast alle bovengenoemde betekenissen, zijn er nog meer benamingen. Er zijn ook nog mensen die zich 'Queer' voelen of noemen. Zij vinden het 'hokjesdenken' irrelevant of zelfs schadelijk. Er zijn dus heel veel seksuele voorkeuren en genderidentiteiten mogelijk. 

LHBT, wat nu?

Denk je dat je misschien behoort tot de mensen die gerekend worden tot LHBTI+? Weet je niet goed hoe je daarmee om moet gaan? Kijk dan ook eens op iedereenisanders.nl om er meer over te weten te komen. Mocht je je zo ellendig voelen en wanhopig, dat je er wel eens over twijfelt of het niet beter zou zijn om niet meer te leven: bel 0800-0113 of chat met 113. Het kan erg opluchten als je een vertrouwelijk gesprek kan voeren over je gedachten aan zelfdoding. Je staat er niet alleen voor.