Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Pesten op werk

Pesten op het werk kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Het kan je waardigheid en zelfvertrouwen aantasten. Je kunt je geïsoleerd en eenzaam gaan voelen. Je kunt ook lichamelijke klachten krijgen. Als je langdurig gepest wordt kan je zelfs een posttraumatische stresssyndroom ontwikkelen. Misschien zie het leven wel helemaal niet meer zitten en denk je erover eruit te stappen.

Herken je dit en denk je wel eens aan zelfdoding? Neem dan direct contact op met je huisarts of eventuele behandelaar. Praat erover met een vriend(in), familielid of kennis. Praat je liever anoniem met iemand? Onze hulplijn is 24/7 open. Je kunt ons bereiken via de chat en telefoonnummer 0800-0113.

Wat is pesten op het werk

Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op de werkvloer. Als er sprake is van pesten, dan kan je je niet veilig voelen. Of je vindt dat je gepest wordt, is subjectief. Wat de een als een grapje ervaart, ervaart de ander als pesten. In algemene zin is pesten terugkerend negatief gedrag van een collega of leidinggevende waartegen je je niet kunt verweren. Het kan verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag zijn.

Voorbeelden van pesten op het werk zijn:

  • Zinloze taken moeten uitvoeren
  • Als je buitengesloten of genegeerd wordt
  • Als je privéleven belachelijk gemaakt wordt
  • Als er over je geroddeld wordt
  • Als je geïmmiteerd of uitgelachen wordt
  • Als er tegen je gescholden of gevloekt wordt
  • Als er fysiek geweld tegen je wordt gebruikt

Pesten op het werk door leidinggevende

Pesten kan je leven behoorlijk onder druk zetten. Als degene die je pest je leidinggevende is, wordt het natuurlijk nóg ingewikkelder. Je kunt je problemen dan bespreken met de vertrouwenspersoon of een maatschappelijk werker. Mocht je je ziek hebben gemeld, dan kun je het pesten uiteraard ook aan de bedrijfsarts vertellen. Deze kan adviseren om een mediator in te schakelen om het pesten bespreekbaar te maken en te laten stoppen.

Pesten op werk cijfers

  • 1 op de 10 mensen is slachtoffer van pesten op het werk
  • In 2014 waren een half miljoen werknemers het slachtoffer van pesten, waarvan 80.000 structureel. (bron: TNO)
  • Een kwart van de werknemers is ooit wel eens gepest door collega’s of leidinggevenden
  • Pesten op de werkvloer leidt tot zo’n vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dat levert werkgevers een kostenpost op van € 900 miljoen aan loondoorbetaling.
  • Pesten komt het meest voor in de industrie, vervoers- en bestuurssector. Het komt het minst voor in het onderwijs en ICT

Pesten op werk wat te doen

Wat kan je doen als je gepest wordt op je werk? Of als je een collega bent van iemand die gepest wordt. En wat kan je al bedrijf of leidinggevende doen om pestgedrag van medewerker aan te pakken? Op de website https://www.stoppestennu.nl/tips-pesten-op-het-werk staan een heleboel tips.

Het probleem bespreekbaar maken is het belangrijkste dat je kunt doen.

Maatregelen pesten op het werk

Als bedrijf kan je je maatregelen nemen om pesten op werk te verminderen. Stichting Pesten op de werkvloer heeft een heel aantal producten die daarbij kunnen helpen. Ook op de website van het Ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid vind je maatregelen die je kunt treffen tegen pesten op de werkvloer.