Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Wilsverklaring

Je hebt gezocht op "wilsverklaring". Dat kan betekenen dat je het leven niet meer ziet zitten en op zoek bent naar een verzoek voor euthanasie. Dat is natuurlijk je goed recht. Bedenk alleen dat de dood een definitieve uitweg is. Wellicht zijn er alternatieven.

Praten over gedachten aan zelfdoding kan opluchten en ruimte geven. Geef jezelf die ruimte. Praat met je huisarts of met iemand die je vertrouwt. Je kunt bij 113 terecht voor een anoniem gesprek via de chat of telefoon (113 of gratis 0800-0113). Wij zijn 24/7 open.

Verschillende wilsverklaringen

Misschien heb je gezocht op wilsverklaring en ben je helemaal niet op zoek naar een verzoek voor euthanasie. Er zijn verschillende wilsverklaringen. Algemeen geldt dat als in staat dat je een behandeling niet wilt, jouw arts zich daaraan moet houden. Bijvoorbeeld als je niet wilt dat je arts je reanimeert. Staat er in de wilsverklaring iets wat je wel wilt, dan is de arts niet verplicht dit te doen. Wil je bijvoorbeeld euthanasie? Dat hoeft de arts niet te doen.

De wilsverklaringen die bestaan zijn:

  • Behandelverbod
  • Verklaring niet-reanimeren
  • Schriftelijk euthanasieverzoek
  • Iemand aanwijzen die namens jou praat: je vertegenwoordiger
  • Medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Zie voor meer informatie de website van de Rijksoverheid

Opstellen van een wilsverklaring

Een wilsverklaring mag getypt, gedrukt of zelfs handgeschreven zijn. Een zelf geschreven wilsverklaring is even rechtsgeldig als de beschikbare verklaringen van de notaris of van verenigingen. Er moet wel een datum en handtekening op staan. Belangrijk is wel dat je duidelijk beschrijft onder welke omstandigheden je wel of niet meer behandeld wilt worden. Daarnaast moet duidelijk zijn dat het een vrijwillig en weloverwogen verzoek is. 

Het is belangrijk dat naasten en arts weten dat je een wilsverklaring hebt. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat jouw wensen uitgevoerd worden. Bespreek een schriftelijke wilsverklaring altijd met de arts. Ook als daar nog geen directe aanleiding voor is. Het is van groot belang dat hij weet wat jij wilt. En dat jij weet wat je behandelaar wil en wat hij voor jou kan betekenen. Een arts mag weigeren bepaalde handelingen uit te voeren. Zo is een arts bijvoorbeeld nooit verplicht om aan een euthanasieverzoek te voldoen. (Bron en meer informatie)

Ben je op zoek zijn naar een schriftelijk euthanasieverzoek? 113 gaat graag een vertrouwelijk gesprek met je aan over je gedachten aan de dood. Je kunt bellen naar 113. Of gratis naar 0800-0113. Je kunt ook met ons chatten. Onze hulplijn is 24/7 open. Je kunt anoniem blijven als je dat fijn vindt.