Zelfhulp

Wil je zelfstandig aan de slag met je zelfmoordgedachten? Dat kan. We hebben verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Onthoud wel dat zelfhulp geen vervanging is voor professionele hulp. Als je gedachten aan zelfmoord overheersen, is het belangrijk dat je naast zelfhulp ook andere vormen van ondersteuning zoekt. Dat kan bij 113, of neem contact op met je huisarts.

Zelfhulpcursus Leven onder controle

Dit is een gratis online zelfhulpcursus. Je kan de cursus anoniem volgen. De cursus bestaat uit 6 lessen. Elke les bestaat uit theorie, tips en een aantal opdrachten. Je kan de cursus helemaal zelf doen, maar als je dat prettig vindt kun je ook begeleiding krijgen van één van onze hulpverleners. Meld je aan en start direct.

Veiligheidsplan

Een veiligheidsplan helpt je wanneer je uit balans dreigt te raken of in nood bent. Door je veiligheidsplan te maken, ben je beter voorbereid op moeilijke situaties. Download het plan, vul het in en deel het met je omgeving en, als je die hebt, je hulpverlener. Tip: print het uit of maak een screenshot en draag het altijd bij je.

De Backup App kan je helpen dit veiligheidsplan in te vullen.

BackUp app

De BackUp app heeft verschillende tools die je kunnen helpen om een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Meer informatie over de BackUp app.

Tips tijdens een crisis

Ben je in crisis en kan of wil je niet bellen of chatten met onze vrijwilligers? Kijk dan bij onze tips om je gepieker te stoppen, hoe je kunt ontspannen of beter kunt slapen.

Zorg voor je eigen veiligheid. Ben je in levensgevaar? Bel dan direct 112.

Wat te doen na een poging

Je leven weer op de rit krijgen na een zelfmoordpoging is niet makkelijk. Het kost tijd om lichamelijk en emotioneel te herstellen.

Meer weten hoe je dat doet? Lees de informatie op de website van SEHzorg.nl

Zelfhulpboek Hoop doet leven (Jan Mokkenstorm, 2013)

Hoe overleef je de weg naar zelfmoord? Hoe vind je de weg uit de wanhoop? Deze gids helpt je daarbij. Niet omdat je het zelf niet zou kunnen, maar vooral omdat je met een gids sneller en veiliger uit de klem komt en verder kunt met de weg van je leven.