Zelfmoordpreventiewijzer

Zelfmoordpreventiewijzer

Schrik is een logische reactie als je vermoedt dat iemand om wie je geeft aan zelfmoord denkt. Als je van de schrik bekomen bent, wil je er alles aan doen om die ander te ondersteunen. Om je te helpen bij de ondersteuning van iemand met suïcidale gedachten heeft 113 een zelfmoordpreventiewijzer ontwikkeld.

Download de zelfmoordpreventiewijzer

Hoe ondersteun ik iemand die aan zelfmoord denkt?

Als je iemand in je omgeving hebt die aan zelfmoord denkt, wil je graag iets voor diegene betekenen. Maar hoe kun je iemand met suïcidale gedachten ondersteunen? Je bent geen professional, dus het is logisch als je misschien wat huiverig bent om iet te doen. Kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Het leven is wél leuk’ of ‘dat mag je echt nooit doen.’? Of is dat niet de juiste manier om de ander te ondersteunen? Onze zelfmoordpreventiewijzer bevat tips over de omgang met iemand die suïcidale gedachten en gevoelens heeft.

Wat is de zelfmoordpreventiewijzer precies?

113 heeft een zelfmoordpreventiewijzer ontwikkeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die aan zelfmoord denkt. De zelfmoordpreventiewijzer is een hulpkaart met praktische tips en handvatten om op de juiste manier in gesprek te gaan en te blijven met de ander. Zo heb je altijd een geheugensteuntje om op terug te vallen als je even niet meer weet wat te doen. Download hier de wijzer gratis.

Meer informatie en hulp

Wil je meer weten over wat je als naaste kunt doen? Bekijk dan ook de pagina Tips en tools of onze Veelgestelde vragen. Voor informatie, advies of ondersteuning: bel naar onze overleg- en advieslijn. Iedere werkdag van 10.00 tot 16.00 te bereiken op 020 311 3888. Is de overleg- en advieslijn gesloten? Bel naar de hulplijn op 113 of gratis op 0800 - 0113. Of chat met ons via de chat rechts bovenaan de pagina.