Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Help mee tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week 2023

Op zondag 10 september is het World Suicide Prevention Day. Een dag waarop we stilstaan bij de mensen die zijn overleden door suïcide, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt.

Vanaf maandag 4 september leven we samen toe naar deze dag. En jij kunt daarin veel betekenen. Elke 40 seconden stapt er iemand op de wereld uit het leven. In Nederland overlijden gemiddeld 1.850 mensen per jaar door suïcide. Dat zijn er 5 per dag. Elke suïcide raakt 135 mensen. Op jaarbasis zijn dat bijna 250.000 mensen, net zoveel als het inwoneraantal van de stad Eindhoven. We hebben jouw hulp hard nodig om deze cijfers naar beneden te halen. Help jij mee? 

Of je actie nu klein of groot is, alles draagt bij aan onze missie: een land waar niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding.

Wat kun je doen?


• Vraag jouw gele lintje aan en draag het tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week.

• Maak van een bankje in je buurt of bij je werk een 1K Z1E J3-bankje. Een plaquette vraag je hier gratis aan.

• Praten helpt. Maar hoe voer je een gesprek met iemand die (mogelijk) aan zelfdoding denkt? Met de online training voel je je binnen een uur een stuk zelfverzekerder om het gesprek te voeren. Daarmee laat je merken dat je iemand echt ziet en help je om het taboe op zelfdoding te doorbreken.

• Ben je een vroege vogel? Wandel dan mee met Walk into the light. Een symbolische wandeltocht waarbij je gezamenlijk vertrekt in de duisternis en loopt tot het licht wordt.

• Wil je een actie starten, doneren of helpen als bedrijf of organisatie? Kijk dan op de pagina Help mee

Samenmindersuicide.nl

Op onze website samenmindersuicide.nl vind je nog veel meer activiteiten. Daarnaast vertellen we je meer over hoe wij samen in actie komen om suïcide bespreekbaar te maken en te voorkomen. Want suïcide raakt ons allemaal.