Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Zelfmoordpreventiewijzer

Vermoed je dat iemand om wie je geeft aan zelfmoord denkt? Logisch dat je daar even van schrikt. En dat je er alles aan wil doen om die ander te steunen. Maar hoe doe je dat? De Zelfmoordpreventiewijzer van 113 helpt je om de juiste dingen te zeggen en te doen. Je leest hem in een paar minuten. 

Weten hoe je een goed gesprek voert? 

Hoe steun je iemand die aan zelfmoord denkt? 

Je wil iets betekenen voor iemand die aan zelfmoord denkt. Maar je bent geen professional, dus logisch als je huiverig bent om iets te doen. Kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Het leven is wél leuk’ of ‘Dat mag je echt nooit doen’? Of is dat niet de juiste manier om te steunen? Onze Zelfmoordpreventiewijzer laat zien hoe je het onderwerp bespreekbaar maakt. Zo kan je met vertrouwen over zelfmoord spreken en de ander helpen. 

Wat is de Zelfmoordpreventiewijzer precies? 

De Zelfmoordpreventiewijzer is een handige hulpkaart met praktische tips en handvatten. Die helpen je om op de juiste manier in gesprek te gaan en te blijven met de ander. En om voor jezelf te zorgen – ook belangrijk in zo’n lastige situatie. De wijzer is beknopt en overzichtelijk, je hebt ’m zo gelezen. Gebruik de pdf daarna als geheugensteuntje als je even niet meer weet wat te zeggen of doen.  

Meer informatie en support

Wil je meer weten over wat je kan doen als naaste? Bekijk dan ook de pagina’s Wat je kunt doen voor een ander en veelgestelde vragen.

Zoek je advies of ondersteuning? Onze overleg- en advieslijn bereik je elke werkdag van 10.00 tot 16.00 uur op 020-3113 888.  Is deze lijn gesloten, bel dan 113 of gratis 0800-0113. Of praat met ons via de chat