Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Naar integrale, structurele suïcidepreventie

Oproep van 113:

Achtergrond 

Elke dag plegen gemiddeld 5 mensen eenzaam en radeloos suïcide. Jaarlijks meer dan 1.900 mensen. Dat zijn 2,5x zoveel doden als bij verkeersongevallen. Suïcide is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tot 30 jaar. Het verdriet van een suïcide raakt zo’n 135 mensen, dat zijn per jaar meer dan 250.000 mensen, vergelijkbaar met het aantal inwoners van Eindhoven. Hoe hard ook, als deze enorme impact wordt omgezet in kosten, blijkt dat de maatschappelijke kosten 2,8 miljoen euro per suïcide bedragen.

Meer dan een volksgezondheidsprobleem

Om net als bij verkeersveiligheid het aantal slachtoffers te laten dalen, is inzet nodig van iedereen. De overheid neemt hierin een regiefunctie. (Suïcide)preventie moet in de haarvaten van de samenleving plaatsvinden. Ook buiten de zorg, Dit is een steeds breder gedragen visie: Health in and for All Policies1 inclusief mentale gezondheid. Focus op het verkleinen van gezondheidsverschillen en het vergroten van bestaanszekerheid.

1 Aanbeveling Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving in rapport ‘Op onze gezondheid'  

De vrijblijvendheid eraf 

Suïcidepreventie voorkomt leed en leidt tot een samenleving waarin we meer naar elkaar omkijken. Het biedt steun aan specifieke groepen met extra risico op suïcide zoals mannen van middelbare leeftijd, jongeren, mensen met schulden, lhbtiq+, agrariërs en mensen die tegenslag ervaren en moeite hebben om mee te komen in de samenleving. Daarnaast – of daarmee – verlaagt suïcidepreventie de druk op de zorg(kosten).

In plaats van vrijblijvende korte-termijn-inzet is een integrale lange-termijn-netwerkaanpak noodzakelijk. Neem in het coalitieprogramma een combinatie op van bestaande en nieuwe instrumenten met meetbaar effect, zoals:

  • Ontwikkelen Vierde Landelijke Agenda Suïcidepreventie, 2026-2030 (huidige agenda t/m 2025). De beweging – Samen minder Suïcide – is een coalitie van velen: het kabinet faciliteert de versnelde doorgroei van deze beweging. Zij ontplooien en implementeren initiatieven op relevante plekken in de samenleving, zoals in het onderwijs, de schuldensector, de zorg, door werkgevers, gemeenten en voor het algemeen publiek. 

  • Het bekender maken en bereikbaar houden van de hulplijn voor alle inwoners van Nederland die rondlopen met gedachten over zelfdoding. Zodat zij weten dat er dag en nacht, anoniem en gratis hulp beschikbaar is. Voldoende financiële middelen zijn nodig om deze bekendheid te organiseren en het groeiende aantal hulpvragers zo snel mogelijk te kunnen helpen.

  • Goedkeuring van het wetsvoorstel Integrale Suïcidepreventie – op moment van schrijven ligt deze bij de Tweede Kamer – leidt tot borging van suïcidepreventie op zowel landelijk als gemeentelijk niveau. 

Wat gaat jouw politieke partij doen?

Suïcidepreventie kan alleen samen. We zijn allemaal onderdeel van de oplossing!
Femma Pais, [email protected], 06 46 909 284