Pers en informatiemateriaal

Persvoorlichting

Uit wetenschappelijk onderzoek en uit de praktijk is gebleken dat de manier waarop Nederlandse en internationale media berichten over suïcide positieve en negatieve effecten kan hebben op het aantal suïcides in Nederland. Tegelijkertijd wordt weleens gezegd dat journalisten meer levens redden dan dokters.

10 tips voor journalisten

Daarom zijn er de 10 Tips voor journalisten geschreven door journalist Wybo Vons (*). Het is een handzame handreiking voor journalisten om verantwoord om te gaan met berichtgeving over suïcide.

Heb je vragen over je media-item? Neem contact op.

113 onderschrijft de ’10 tips voor journalisten’ en heeft veel contact met journalisten over verantwoorde berichtgeving. Heb je vragen over een media-item of andere ‘massamediale’ uiting, neem dan contact op met Evita Bloemheuvel (e.bloemheuvel@113.nl) of Anke Wammes (a.wammes@113.nl).

Tip: verwijs bij berichtgeving over zelfmoord altijd naar 113. Je kunt daarvoor deze zin gebruiken:

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.

Informatiemateriaal

Ken je mensen die op de een of andere manier met zelfmoord te maken hebben? Wijs ze dan op 113. Wij beschikken over verschillende soorten informatiemateriaal:

Op verzoek sturen we informatiemateriaal toe. Belangstelling? Laat het ons weten. Wil je een workshop, lezing of training? Neem contact met ons op.

Wil je materiaal aanvragen voor de campagne 'Stel de vraag van je leven? Klik hier.