Pers en informatiemateriaal

Uit wetenschappelijk onderzoek en uit de praktijk is gebleken dat de manier waarop de media berichten over suïcide positieve en negatieve effecten kan hebben op het aantal suïcides. 'Journalisten redden meer levens dan dokters', wordt wel gezegd. Klik hieronder voor informatie en materiaal.

113 heeft verschillende folders, posters en downloads van handreikingen en preventiewijzers. Klik hieronder voor het overzicht, voor de downloads en het aanvraagformulier.

Handreiking voor journalisten

Berichtgeving over suïcide hangt geregeld samen met een stijging in het aantal suïcides. Woordvoerders, journalisten en andere mediaprofessionals kunnen bijdragen aan het voorkomen van suïcides. Het Trimbos-instituut en 113Zelfmoordpreventie beschrijven in een handreiking voor mediaprofessionals hoe. Lees meer.

Verantwoorde berichtgeving

Werk je aan een media-item waar het thema zelfmoord in voorkomt en twijfel je of de berichtgeving veilig is? Onze persvoorlichters denken graag met je mee en kunnen meer uitleg geven over de richtlijnen voor journalisten. Schroom niet om contact op te nemen om te overleggen of advies te vragen.

Persvoorlichting

Stuur een bericht via dit formulier of bel naar het secretariaat: 020 311 3883.

Tip: verwijs bij berichtgeving over zelfmoord altijd naar 113. Je kunt daarvoor deze zin gebruiken:

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113