Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Actieplannen na een (poging tot) zelfdoding in het onderwijs

Als een student overlijdt als gevolg van zelfdoding of een poging tot zelfdoding doet heeft dat grote impact. Door het risico voor andere kwetsbare jongeren, de complexiteit van de rouw bij zelfdoding en de kwetsbaarheid van medewerkers is het belangrijk dat een onderwijsinstelling zorgvuldig met deze situatie om gaat.

Een (poging tot) zelfdoding komt altijd onverwachts en vraagt om een snelle en tegelijkertijd zorgvuldige communicatie vanuit de onderwijsinstelling. Dit actieplan is ontwikkeld om onderwijsinstellingen te ondersteunen in het contact met de studenten en naasten, de communicatie rondom het incident binnen en buiten de onderwijsinstelling en de begeleiding van kwetsbare studenten. Sommige acties zijn misschien niet van toepassing voor iedere onderwijsinstelling of situatie. Pas daarom naar behoefte het actieplan aan.

Je kunt hieronder per schooltype en situatie een PDF lezen, downloaden en/of printen. In de PDF vind je invulbare schema's die je kunnen helpen sneller en effectiever om te gaan met situatie.

Download het actieplan dat op jouw situatie van toepassing is

Over de actieplannen 

Deze actieplannen zijn met zorg samengesteld door 113 Zelfmoordpreventie en het Trimbos-instituut