Folder over 113 (Nederlandstalig)
Informatiefolder over de dienstverlening van 113. Download de PDF
Folder over 113 (Engelstalig)
Engelstalige folder over de dienstverlening van 113. Download de PDF
Crisiskaartjes
Crisiskaartjes van 113 met het telefoonnummer en de website als jij (of iemand anders) in nood bent en wilt praten met een vrijwilliger via chat of telefoon. Download de PDF
Veiligheidsplan
Een veiligheidsplan heeft als doel ervoor te zorgen dat jij (of ander) veilig bent en blijft als je je wanhopig, angstig voelt en/of het niet meer ziet zitten. Download de PDF
Zelfmoordpreventiewijzer
De zelfmoordpreventiewijzer is ontwikkeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die aan zelfmoord denkt. Het is een hulpkaart met praktische tips en handvatten om op de juiste manier in gesprek te gaan en te blijven met de ander. Download de PDF
Zelfmoordpreventiewijzer (Engels)
How can you help someone who is struggling with suicide? Engelse versie van de zelfmoordpreventiewijzer. Download de PDF
Handreiking mediaprofessionals
Deze handreiking beschrijft wat er vanuit de wetenschap en praktijk bekend is over het maken van media-uitingen over suïcide op een manier die helpt om verdere suïcides te voorkomen. Onderzoek laat zien dat rekening houden met deze inzichten kan leiden tot een afname van het aantal suïcides. Download de PDF
Tien tips voor mediaprofessionals
Tien tips hoe je op een verantwoorde manier kunt berichten over suïcide. Download de PDF
Handreiking onderwijs
De handreiking ‘Als ik kan zeggen wat ik denk’ geeft mensen werkzaam in het onderwijs handvatten om beter om te gaan met suïcidaliteit bij leerlingen. Bijvoorbeeld over hoe je een gesprek over zelfmoordgedachten en – plannen voert, welke hulpverlening je in kunt schakelen en hoe je een suïcidepreventie-protocol opstelt. Download de PDF
Stappenplan scholieren en studenten
Dit stappenplan geeft kort en bondig aan wat je kunt als scholieren/studenten denken aan zelfmoord of als je vermoedt dat iemand een zelfmoordpoging wil doen.
Signaleringskaart onderwijs
Veel jongeren die zelfmoordgedachten hebben, een poging doen of zelfmoord plegen, zoeken geen hulp. Signaleer je iemand die suïcidale gedachten heeft, dan kun je zelfmoord bespreekbaar maken en diegene doorverwijzen naar een hulpverlener. Gebruik hiervoor de signaleringskaart.
Handreiking sociale domein
Als je bijvoorbeeld werkzaam bent als politieagent, klantmanager, bewindvoerder, gerechtsdeurwaarders of binnen en gemeente, dan is er een kans dat je een cliënt (of collega) kent die aan zelfmoord denkt. Merk je het, als hij of zij overweegt om een einde aan zijn of haar leven te maken? Vaak niet, want praten over zelfmoord is taboe. Dat taboe wil 113 doorbreken met deze handreiking.
Factsheets
Handreiking huisartsen
Deze handreiking biedt de medewerkers van de huisartsenpraktijk, waaronder de POHs, de assistent en de huisarts zelf, handvatten om suïcidale patiënten te herkennen, met hen in gesprek te gaan en hen op een veilige manier toe te leiden naar de juiste zorg.
Triagetool huisartsen
In deze triagetool vind je 5 fundamentele vragen die je als huisarts kunt stellen als een patiënt aan zelfmoord denkt.
Triagetool bedrijfsartsen
In deze triagetool vind je 5 fundamentele vragen die je als bedrijfsarts kunt stellen als een patiënt aan zelfmoord denkt.
Infosheet Samenwerken met naasten in de GGZ
Samenwerken met naasten in de behandeling van suïcidale mensen in de GGZ wordt door 113 Zelfmoordpreventie aangemoedigd en ondersteund. Hoe je dat aan kunt pakken, lees je in deze infosheet.
Folder Supranet Community
Wil je aan de slag met suïcidepreventie in je regio? 113 kan je helpen een concreet actieplan op te zetten.
Folder deelname huisartsen aan Supranet Community
Informatie voor huisartsen over deelname aan het Suïcidepreventie Actienetwerk in de wijk.
Flyer werving vrijwilligers
Voor de werving van vrijwilligers voor 113, kan je deze flyer gebruiken.
flyer werving vrijwilligers 113
Werkkaart Zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag zijn ingewikkelde en gevoelige onderwerpen. De nieuwe werkkaart Zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag geeft ggz-professionals handvatten, tips en achtergrondinformatie over de verschillen en overlappingen van beide gedragingen.
Download de werkkaart Zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Matrix suïcidepreventie in de organisatie
In deze matrix kan je aangeven wat er in de organisatie al gedaan is aan suïcidepreventie. Je krijgt per onderdeel overzicht over waar nog verbetering mogelijk is.
Stappenplan suïcidepreventie
Met dit stappenplan verdeel je de taken en verantwoordelijkheden in jouw organisatie ten opzichte van de onderstaande stappen:
- herkennen
- bespreken
- doorverwijzen
- samenwerken
Evaluatie
Evalueer de ervaringen en loop elk jaar je activiteiten rondom suïcidepreventie na. Dit met als doel te ontdekken waar verbetering mogelijk is en op basis daarvan het beleid verder aan te scherpen.
Meerjarenplan
In een meerjarenplan definieer je verschillende acties. Zo veranker je het suïcidepreventiebeleid in de organisatie.
Catalogus onderzoek suïcide Nederland
Voor achtergrondinformatie over suïcide(preventie) in Nederland kan je onze catalogus raadplegen.