10 september World Suicide Prevention Day

Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Wereldwijd staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Samen doorbreken we het stigma, zodat we elkaar kunnen helpen een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken. Dit is belangrijk, want het thema ‘zelfmoord’ wordt nog lang niet altijd besproken, terwijl dat essentieel is voor het voorkomen ervan. De dag is een initiatief van de International Association for Suicide Prevention (IASP). Zelfdoding komt wereldwijd voor. Klik verder voor het overzicht dat de IASP maakte.

Banner wspd 2019

Wat kan jij doen

113 Zelfmoordpreventie, GGZ-instellingen, GGD Friesland, Kenniscentrum Kinder-en Jeugdpsychiatrie, de Nederlandse Vereniging voor Autisme en ervaringsdeskundigen Tim en Anouk komen vandaag in actie. 

  • Op 10 september plaatst 113 Zelfmoordpreventie een afbeelding op social media. Deel deze via Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Gebruik #WSPD en #WSPD2019. We horen vaak terug van naasten en mensen die aan zelfmoord denken, dat zij zich erg gesteund voelen door dit gebaar. 
  • Plaats vanaf 2 september de bovenstaande banner in je handtekening. 

Download de banner

Wat gebeurt er nog meer op 10 september?

Lancering handige factsheets en vertaling veiligheidsplannen 

  • In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme presenteert 113 een factsheet Suïcidaliteit en autisme. De kans dat mensen met autisme overlijden door zelfdoding is 7 keer zo groot dan de kans dat mensen zonder autisme hierdoor overlijden. Download de factsheet op www.113.nl/autisme.  

  • Arkin heeft hard gewerkt aan vertalingen van het veiligheidsplan. Dit plan helpt je stappen in de richting van veiligheid te nemen als je aan zelfmoord denkt. Zo zijn er nu vertalingen in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Grieks, Fins, Farsi, Turks en Arabisch. Neem voor meer informatie contact op met Marijke.Josephus.Jitta@ggzspa.nl.  

Symposia 

  • In Utrecht is het symposium Suïcidepreventie bij Jongeren voor professionals uit jeugdhulp en jeugdzorg. Judith de Heus (manager Hulpverlening) en Kris van der Veen (kwartiermaker LHBTI) zullen spreken over hun kennis en ervaringen. Het symposium is volgeboekt. Je kan later wel de TEDtalks terugkijken. Houd onze nieuwsbrief in de gaten. 

  • 10 september  is er bij Mediant een Symposium Wereld Suïcide Preventie dag Jongeren in beeld. www.mediant.nl/wspdag. Judith van de Riet, eerder werkzaam als psycholoog bij 113, vertelt over zelfmoordpreventie. 

Overzicht suïcidecijfers 2018

Overzicht suïcidecijfers 2018

113 Zelfmoordpreventie publiceert op 10 september een interactieve kaart met een overzicht van het aantal zelfdodingen in Nederland.  

Acties!

Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld.

wspd

Medewerkers van GGZ-instelllingen Arkin, GGZ inGeest, Vincere-GGZ en Vincent van Gogh voor ggz dragen op 10 september een wit T-shirt en staan zo stil bij suïcide. Arkin heeft ribbons gemaakt voor de Arkin-medewerkers (een soort speldje) en stelt voor hen kaarsen ter beschikking. Op veel plekken branden mensen om 20.00 uur een kaars voor het raam. Bij GGZ inGeest vragen onderzoekers van de studies GRIP ('GGZ inteRvention In Prevention of suicidal behaviour') CASPAR ('Continuous Assessment for Suicide Prevention And Research) ook aandacht voor de dag. 

wspd

Alle teams van de Dimence Groep gaan deze dag van 12.00 tot 13.00 uur met elkaar in gesprek over suïcide. Wat betekent suïcide voor hen en hoe gaan zij hiermee om? 

wspd

Tim en Anouk gaan zullen vanaf 9 september in 64 dagen meer dan 1000 kilometer wandelen om aandacht et vragen voor psychische problemen en pesten. Op 10 september dragen ook zij een wit shirt en staan ze stil bij alle mensen die er door zelfdoding niet meer zijn. Je kan Tim en Anouk steunen: klik hier

wspd

GGD Friesland start 10 september een publiekscampagne zelfmoordpreventie gericht op jongeren van 12 tot 27 jaar. De boodschap is dat zelfmoordgedachten niet raar zijn en je hierover kan praten, zodat je er niet mee hoeft te blijven zitten.  

wspd

Jobcoach Marielle van der Plas is geschokt over het aantal zelfdodingen en zamelde geld in voor een oproep door zandkunstenaar Gert van de Vijver.  

Ivonne van de Ven Stichting: Verhalenbundel 2018-2019

Ivonne van de Ven Stichting: Verhalenbundel 2018-2019

Op 10 september 2019 presenteert de Ivonne van de Ven Stichting de Verhalenbundel 2018-2019: Hoopvolle aanpakken, indringende verhalen; Directbetrokkenen en hulpverleners over suïcides en suïcidaliteit. De bundel bevat suggesties voor verbetering van de zorg. Nieuw is dat ook hulpverleners aan het woord komen, samen met direct betrokkenen. Zij vertellen o.a. hoe zij samenwerken met naasten van een cliënt met suïcidaal gedrag en hoe zij binnen hun GGZ instelling scholing opzetten. De bundel bevat op basis van al deze verhalen suggesties voor een proces van leren en verbeteren in zorginstellingen. Kijk hier voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws over suïcidepreventie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact

Heb je een vraag of suggestie? Neem contact op met ons.

Stefanie Michelis
Stefanie Michelis