10 september World Suicide Prevention Day

Op 10 september is het World Suicide Prevention Day. Wereldwijd staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd of aan zelfmoord denken, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Samen doorbreken we het taboe op zelfmoord. We gaan op 10 september op allerlei manieren met elkaar in gesprek, zodat we met elkaar een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken. 

Suïcidepreventie doen we samen.
Zelfmoord? Praat erover!

 

Ik zie je

113 Zelfmoordpreventie start publiekscampagne ‘1K Z1E J3’

113 Zelfmoordpreventie lanceert vandaag, op Wereld Suïcide Preventiedag, de landelijke publiekscampagne ‘1K Z1E J3’. Hiermee wil 113 de omgeving van mensen met gedachten aan zelfdoding (stimu)leren om het moeilijke, maar belangrijke, gesprek over zelfdoding aan te gaan.

De boodschap 1K Z1E J3 zal de komende maanden zowel online als offline gecommuniceerd worden. Deze boodschap moet Nederlandsers stimuleren om een gesprekje te beginnen als ze zien dat iemand het niet meer ziet zitten. In zo’n gesprek kan ook het onderwerp zelfdoding ter sprake komen. Dat is spannend, maar iedereen kan dat gesprek leren voeren en iedereen kan meedoen aan het verspreiden van deze boodschap. Dus jij ook!

Kijk hoe je kunt bijdragen aan deze campagne

strikje

In gesprek op de werkvloer over zelfmoord

Op de werkvloer zijn verschillende acties mogelijk, voor collega's of richting cliënten:

  • Draag een geel lintje op een wit shirt. Zo kan iedereen zien dat jij stilstaat bij zelfmoord. De lintjes bij 113 zijn uitverkocht. Stuur een mail naar s.michelis@113.nl als je voor volgend jaar wil bestellen. We nemen dan na 10 september contact met je op.
  • Creëer een herdenkingsplek of herdenkingsmoment.
  • Ga met collega's in gesprek over zelfmoord en jullie ervaringen en kennis hierover. Weten jullie hoe je naar zelfmoordgedachten kan vragen en kennen jullie de signalen? Gebruik hiervoor de VraagMaar app of de gratis Online Training Suïcidepreventie van éën uur:
  • Voor medewerkers in de zorg: kennen jullie de richtlijn suïcidepreventie en werken jullie met het veiligheidsplan?
  • Ga ook binnen jouw organisatie aan de slag met zelfmoordpreventiebeleid. 113 heeft hiervoor een handzaam stappenplan ontwikkeld.
  • Meer weten over zelfmoord binnen jouw werkgebied? Kijk op de factsheets die 113 samen met diverse partners heeft ontwikkeld.

Evenementen op World Suicide Prevention Day wereldwijd

Wat gebeurt er wereldwijd in de week van 6 tot 10 september? Lees het op de website van de IASP: International Association for Suïcide Prevention.

Evenementen op World Suicide Prevention Day in Nederland

Hieronder zie je wat er allemaal in Nederland aan evenementen gepland staat.

Suïcidepreventiecongres Wanhoop en hoop; hand in hand

Suïcidepreventiecongres Wanhoop en hoop; hand in hand

Gemiddeld overlijden in Nederland vijf mensen per dag aan suïcide. Suïcide is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 10 tot 25 jaar. Daarnaast doen 135 mensen per dag een suïcidepoging. Zo’n 40 van hen wordt hiervoor behandeld op de spoedeisende hulp. Het is van groot belang dat we ons volop blijven inzetten om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen. Vooral door kennis over effectieve suïcidepreventie te vertalen in concrete plannen en acties.

Op 10 september, Wereld Suïcide Preventie Dag, vindt het Suïcidepreventiecongres 2021 plaats. Deze editie van het congres wordt live vanuit Felix Meritis in Amsterdam gestreamd. De organisatie is in handen van RINO Amsterdam, met partners GGZ Rivierduinen, GGZ Friesland, NIP, Ivonne van de Ven Stichting, MIND, Trimbos Instituut en 113 Zelfmoordpreventie.

Dit jaar draagt het ONLINE congres de titel: ‘Wanhoop en hoop; hand in hand’. Het online congres gaat over samenwerking tussen cliënten, professionals, naasten en ervaringsdeskundigen. Er is een uitgebreid programma met uiteenlopende keynotes. De dagvoorzitters zijn Derek de Beurs en Maarten Dallinga. Live aanwezig tijdens het congres is Merlijn Kamerling.

Bezoek de website voor meer informatie en om je in te schrijven!

Uitreiking Jan Mokkenstormprijs

Uitreiking Jan Mokkenstormprijs

Op 10 september 2021 wordt de tweede Jan Mokkenstormprijs voor een praktijkvoorbeeld uitgereikt: een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfmoord in Nederland. 

De prijs draagt de naam van Jan Mokkenstorm die op 8 juli 2019 overleed. Jan was psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie en had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Hij ging voor die missie niets uit de weg. Op inspirerende, doortastende, creatieve en volhardende wijze zette hij suïcidepreventie in Nederland duurzaam op de kaart. Zijn hoopvolle boodschap inspireert ons en zoveel anderen om met zijn levenswerk door te gaan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro, te besteden aan het project en wordt uitgereikt tijdens het suïcidepreventiecongres.

Roadtrip Suïcidepreventie

Roadtrip Suïcidepreventie

Dagelijks maken talloze gedreven professionals zich hard voor suïcidepreventie in Nederland. Daarom rijdt 113 in de week van 6 t/m 10 september met een bus door het land met de “Roadtrip Suïcidepreventie”.

Bekijk de pagina over de roadtrip voor alle deelnemers en om de route te bekijken. 

Wegens Corona gesloten

Wegens corona gesloten

Vandaag, 10 september, is het derde en laatste deel van de online dramaserie 'Wegens Corona Gesloten' in première gegaan. Arend Brandligt (1974) speelt hierin een suïcidale man van middelbare leeftijd. Uit een recente publicatie van het CBS blijkt dat mannen van middelbare leeftijd al jaren het meeste risico lopen om te overlijden door zelfdoding. Arend Brandligt verloor op jonge leeftijd zijn vader door zelfdoding. Hij heeft hem hierdoor nooit leren kennen, iets wat Brandligt al zijn hele leven achtervolgt.

"Ik ben altijd benieuwd geweest naar zijn stem, zijn humor, zijn stijl. In mijn fantasie heb ik hem bijna mythisch gemaakt, een romantische held, een bohemien, een vader om trots op te zijn. Ik ben met vrienden van hem gaan praten om hem te leren kennen. Ik heb de schrijver van een "in memoriam" over hem in een tijdschrift opgespoord om vervolgens met hem af te spreken. Alles om aan verhalen en anekdotes te komen."

De impact van zelfdoding

De impact van de zelfdoding op het gezin was groot. Brandligts vader liet een gezin van 4 kinderen achter. Zijn moeder moest het vanaf die dag allemaal alleen doen met nauwelijks iets. Na een leven van eindeloos zwerven en verhuizen had het gebroken gezin nauwelijks meer een cent om van te leven. De kinderen werden hierdoor op jonge leeftijd al snel volwassen. Tegelijkertijd zorgde het bij Brandligt ook voor een zogezegd 'wortelloos gevoel', omdat hij hierdoor de helft van zijn stamboom nooit gekend heeft.

Hulpvogel

Serious game Hulpvogel

13 Zelfmoordpreventie lanceert serious game ‘Hulpvogel’, een interactieve suïcidepreventie taalpuzzel.

Welkom in de wereld van Hulpvogel, de nieuwe suïcidepreventie game van 113 Zelfmoordpreventie. In Hulpvogel kruip je in de huid van Vogel, een vrolijk, praatgraag diertje. Praat met de verschillende dieren, ontmoet het kikkertje die het mentaal zwaar heeft en leer hoe je hem kunt helpen! Hulpvogel is een interactieve gesprekspuzzel gericht op educatie met positieve feedback en uitleg over de gemaakte keuzes in relatie tot suïcidepreventie. Hulpvogel is voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar en ouder.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws over suïcidepreventie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact

Heb je een vraag of suggestie? Neem contact op met ons.

Stefanie Michelis
Stefanie Michelis