10 september World Suicide Prevention Day

Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Wereldwijd staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Samen doorbreken we het stigma, zodat we elkaar kunnen helpen een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken. Dit is belangrijk, want het thema ‘zelfmoord’ wordt nog lang niet altijd besproken, terwijl dat essentieel is voor het voorkomen ervan. 

Om deze reden heeft 113 Zelfmoordpreventie een actie met een deelbare afbeelding ontwikkeld om meer bewustwording te creëren rondom deze dag, te vinden op deze pagina. Ook kun je hier de verschillende acties vinden die door het hele land georganiseerd worden.

Suïcidepreventie doe je samen.
Zelfmoord? Praat erover!

 

De gratis Online Training Suïcidepreventie

De gratis Online Training Suïcidepreventie is een essentiële tool in het toegankelijk maken van suïcidepreventie voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder. Deze gratis training op www.vraagmaar.nl leert je als naaste signaleren, praten én doorverwijzen. Op een interactieve manier door middel van tekst, animaties en videos leer je in één uur alles over hoe je het gesprek over zelfdoding kunt voeren.
 

Wil jij bijdragen aan de missie van #ZeroSuicide?
Ga dan naar www.vraagmaar.nl en doe de training!

Op 10 september plaatst 113 Zelfmoordpreventie een bewegende afbeelding op social media. Deze afbeelding in activerend geel en met een hart centraal staat voor de gebundelde kracht achter suïcidepreventie.

wspd

Ga naar de Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn van 113 Zelfmoordpreventie, waar je deze post kunt delen onder de hashtags  #WSPD en #WSPD2020. We horen vaak terug van naasten en mensen die aan zelfmoord denken, dat zij zich erg gesteund voelen door dit gebaar. 

Download in .gif formaat

Download in video formaat (.mp4)

Download de email banner

 

Acties tijdens Wereld Suïcidepreventie Dag

In deze lijst kun je alle acties vinden die tijdens Wereld Suïcidepreventie Dag op 10 september door het land georganiseerd worden.

Congres 'Suicidepreventie: van goedbedoelend naar professioneel'.

Congres 'Suicidepreventie: van goedbedoelend naar professioneel'

In het licht van Wereld Suïcidepreventie Dag organiseert RINO Amsterdam in samenwerking met o.a. 113 Zelfmoordpreventie het congres Suïcidepreventie: van goedbedoelend naar professioneel. 

Het congres staat geheel in het teken van het opleiden van GGZ-professionals die in hun werkveld te maken kunnen krijgen met suïcidaliteit en suïcidepreventie. Verschillende experts zullen gedurende het congres deze GGZ-professionals voorzien van actuele kennis en praktische vaardigheden, zodat zij sneller kunnen signaleren, het gesprek over zelfdoding aandurven te gaan en weten aan te sluiten bij de gevoelens van cliënten, familieleden en nabestaanden.

Naast workshops zullen er ook verschillende keynote speakers zoals staatssecretaris Paul Blokhuis spreken tijdens het congres.

Bezoek de website voor meer informatie en om je in te schrijven!

Livestream Doodzonde documentaire en talkshow op 10 september

Livestream Doodzonde documentaire en talkshow met keynotespeakers en tafelgasten.

Zelfmoord is geen gemakkelijk onderwerp en er rust nog steeds een taboe op. In de talkshow 'Doodzonde, Zelfmoord is Nooit Alleen' gepresenteerd door Turning Point, Studio Noodzaak en 113 Zelfmoordpreventie zullen inspirerende tafelgasten, filmfragmenten en vooraanstaande keynotesprekers onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat niemand in eenzaamheid uit het leven stapt! Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS zal live een introductie verzorgen.

Met bijdragen van o.a.:
Paul Blokhuis - staatssecretaris VWS,
Monique Kavelaars - voorzitter 113 Zelfmoordpreventie, 
Jacobine Geel - voorzitter GGZ Nederland,
Peter Dijkshoorn - kinder- en jeugdpsychiater en landelijke ambassadeur lerend jeugdhulpstelsel,
Engelhardt Robbe - (oud)bestuurder Deloitte,
De Nederlandse Spoorwegen, het onderwijs, naasten en familie en ervaringsdeskundigen. 

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Wereld Suïcidepreventie Dag actie van zorginstelling Arkin.

Wereld Suïcidepreventie Dag actie van zorginstelling Arkin.

GGZ instelling Arkin vraagt dit jaar alle behandelaren, patiënten en naasten een wit t-shirt te dragen, een geel lintje op te spelden en om 8 uur s'avonds een kaartje te branden. 

Doe jij mee? 

Lancering roman 'Ondersteboven' en het hijsen van een vlag op vuurtoren van Noordwijk.

Organisatie Rogier Hulst: Lancering roman 'Ondersteboven' en hijsen vlag op vuurtoren van Noordwijk.

Organisatie Rogier Hulst zal op 10 september, op de vuurtoren van Noordwijk ter eren van Wereld Suïcidepreventie Dag een vlag worden gehesen. De vuurtoren, een symbool van zichtbaarheid zal op deze dag staan als een baken van bewustwording over suïcidepreventie.

Naast deze actie wordt ook de roman ‘Ondersteboven’ gelanceerd waarmee het kwetsbare verhaal wordt verteld van Merel, die haar leven probeert op te pakken na het verlies van zoon Davey. Het verhaal is prachtig opgeschreven door Annerieke de Vries en geïnspireerd door gebeurtenissen uit het leven van Astrid van Vugt, Caroline de Bes en de auteur.

De verkoop van 'Ondersteboven' begint op 10 september en is hier te bestellen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws over suïcidepreventie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact

Heb je een vraag of suggestie? Neem contact op met ons.

Stefanie Michelis
Stefanie Michelis