10 september World Suicide Prevention Day

Op 10 september is het World Suicide Prevention Day. Wereldwijd staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd of aan zelfmoord denken, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Samen doorbreken we het taboe op zelfmoord. We gaan op 10 september op allerlei manieren met elkaar in gesprek, zodat we met elkaar een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken. 

Suïcidepreventie doen we samen.
Zelfmoord? Praat erover!

 

In gesprek op de werkvloer over zelfmoord

Strikje

Op de werkvloer zijn verschillende acties mogelijk, voor collega's of richting cliënten:

  • Bestel een geel lintje en draag dit op en wit shirt. Zo kan iedereen zien dat jij stilstaat bij zelfmoord.
  • Creëer een herdenkingsplek of herdenkingsmoment.
  • Ga met collega's in gesprek over zelfmoord en jullie ervaringen en kennis hierover. Weten jullie hoe je naar zelfmoordgedachten kan vragen en kennen jullie de signalen? Gebruik hiervoor de VraagMaar app of de gratis Online Training Suïcidepreventie van éën uur:
  • Voor medewerkers in de zorg: kennen jullie de richtlijn suïcidepreventie en werken jullie met het veiligheidsplan?
  • Ga ook binnen jouw organisatie aan de slag met zelfmoordpreventiebeleid. 113 heeft hiervoor een handzaam stappenplan ontwikkeld.
  • Meer weten over zelfmoord binnen jouw werkgebied? Kijk op de factsheets die 113 samen met diverse partners heeft ontwikkeld.

Evenementen op World Suicide Prevention Day

Wat gebeurt er in de week van 6 tot 10 september?

Suïcidepreventiecongres Wanhoop en hoop; hand in hand

Suïcidepreventiecongres Wanhoop en hoop; hand in hand

Gemiddeld overlijden in Nederland vijf mensen per dag aan suïcide. Suïcide is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 10 tot 25 jaar. Daarnaast doen 135 mensen per dag een suïcidepoging. Zo’n 40 van hen wordt hiervoor behandeld op de spoedeisende hulp. Het is van groot belang dat we ons volop blijven inzetten om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen. Vooral door kennis over effectieve suïcidepreventie te vertalen in concrete plannen en acties.

Op 10 september, Wereld Suïcide Preventie Dag, vindt het Suïcidepreventiecongres 2021 plaats. Deze editie van het congres wordt live vanuit Felix Meritis in Amsterdam gestreamd. De organisatie is in handen van RINO Amsterdam, met partners GGZ Rivierduinen, GGZ Friesland, NIP, Ivonne van de Ven Stichting, MIND, Trimbos Instituut en 113 Zelfmoordpreventie.

Dit jaar draagt het ONLINE congres de titel: ‘Wanhoop en hoop; hand in hand’. Het online congres gaat over samenwerking tussen cliënten, professionals, naasten en ervaringsdeskundigen. Er is een uitgebreid programma met uiteenlopende keynotes. De dagvoorzitters zijn Derek de Beurs en Maarten Dallinga. Live aanwezig tijdens het congres is Merlijn Kamerling.

Bezoek de website voor meer informatie en om je in te schrijven!

Uitreiking Jan Mokkenstormprijs

Uitreiking Jan Mokkenstormprijs

Op 10 september 2021 wordt de tweede Jan Mokkenstormprijs voor een praktijkvoorbeeld uitgereikt: een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfmoord in Nederland. 

De prijs draagt de naam van Jan Mokkenstorm die op 8 juli 2019 overleed. Jan was psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie en had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Hij ging voor die missie niets uit de weg. Op inspirerende, doortastende, creatieve en volhardende wijze zette hij suïcidepreventie in Nederland duurzaam op de kaart. Zijn hoopvolle boodschap inspireert ons en zoveel anderen om met zijn levenswerk door te gaan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro, te besteden aan het project en wordt uitgereikt tijdens het suïcidepreventiecongres.

 

Roadtrip Suïcidepreventie

De Roadtrip Suïcidepreventie voert van 6 tot en met 10 september dwars door Nederland langs belangrijke initiatieven om zelfmoord te voorkomen. Volg dagelijks het Roadtrip journaal op Linkedin en raak geïnspireerd door de vele initiatieven. 

 

Roadtrip schema

 

Wegens corona gesloten en lancering game

De coronamaatregelen hebben impact op de mentale gezondheid, nu en in de toekomst. De laatste aflevering van Wegens Corona gesloten gaat over hoop voor de toekomst.

Op 10 september lanceert 113 Zelfmoordpreventie met Sokpop Collective een serious game die de speler het gesprek rond zelfmoordgedachten leert voeren. Stap in een kleurrijke wereld waar magische wezentjes je tips en tricks leren om iemand te helpen die psychisch klem zit.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws over suïcidepreventie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Contact

Heb je een vraag of suggestie? Neem contact op met ons.

Stefanie Michelis
Stefanie Michelis