Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je.

Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

10 september Wereld Suïcide Preventie Dag 2020: Samen in actie voor preventie

WSPD

Elke 40 seconden overlijdt iemand op de wereld aan zelfmoord. Wat doe jij?

Zelfmoordpreventie is nog steeds hard nodig. Elke veertig seconden overlijdt iemand op de wereld door zelfmoord, 800.000 mensen per jaar. In Nederland overlijden vijf mensen per dag. Op Wereld Suïcide Preventie Dag denken we wereldwijd aan mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Elke zelfmoord raakt gemiddeld 135 mensen.

Door het hele land worden activiteiten georganiseerd; in de zorg, bij GGD’en en de vuurtoren in Noordwijk. Kijk op www.113.nl/10september voor een overzicht. Voor het derde jaar is ‘Zelfmoord voorkom je samen’ het thema van deze internationale dag. ‘Alleen door samen te werken en een vangnet in de samenleving te bouwen, voorkom je zelfmoord. We merken dat steeds meer organisaties zich bewust zijn van het belang van zelfmoordpreventie. Met een aanstaande economische recessie is dit van groot belang’, zegt Monique Kavelaars, voorzitter van de Raad van Bestuur van 113 Zelfmoordpreventie. ‘Samen kunnen we het taboe op zelfmoordgedachten doorbreken, zodat oplossingen in zicht komen’. 

Wat kan jij doen?

Laat aan anderen zien dat je stil staat bij deze dag en help het taboe doorbreken: deel onze social media posts op 10 september. Medewerkers van 113 delen digitaal bloemen uit aan iedereen die het moeilijk heeft of te maken heeft met zelfmoord. Kijk op onze Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Neem jij deze actie ook over, net als de politie Oost-Nederland?

Je kan ook actief bijdragen. Ga het gesprek aan met diegene waarvan je weet dat hij/zij het zwaar heeft of psychisch klem zit en vraag naar zelfmoordgedachten. Doe ook de gratis online training suïcidepreventie op www.vraagmaar.nl, of breng de training onder de aandacht. Leer in één uur vragen en praten over zelfmoordgedachten en samen hulp te zoeken.

Activiteiten

Talkshow Doodzonde

Iedereen die geïnteresseerd is in zelfmoordpreventie kan zich aanmelden voor de gratis stream van de talkshow ‘Doodzonde’ via [email protected]; In de talkshow komen verschillende experts in suïcidepreventie aan het woord, zoals Monique Kavelaars, voorzitter 113 Zelfmoordpreventie, Jacobine Geel - voorzitter GGZ Nederland, Peter Dijkshoorn - kinder- en jeugdpsychiater, naasten, familie en ervaringsdeskundigen. 

Congres Suïcidepreventie voor professionals

Wil jij als hulpverlener het verschil maken in de behandeling en begeleiding van cliënten met suïcidale gedachten? Alles wat je tijdens het congres ‘Suïcidepreventie: van goedbedoelend naar professioneel (van RINO Amsterdam, GGZ Rivierduinen, Trimbos, Ivonne van de Ven Stichting en 113 Zelfmoordpreventie) leert en ervaart draagt bij aan dat doel. Experts voorzien jou van actuele kennis en praktische vaardigheden, zodat jij sneller kunt signaleren, het gesprek over zelfdoding aandurft en aan weet te sluiten bij de gevoelens van cliënten èn familieleden, die soms nabestaanden worden. Dit congres leert jou om goedbedoelde interventies te veranderen in doeltreffende technieken en methoden door een professionele benadering van suïcide en suïcidepreventie. Kijk op https://suicidepreventiecongres.nl/

Meer informatie:

Persvoorlichter: Stefanie Michelis, [email protected] tel 06-11384472