Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

113 brengt verhalen achter de 1K Z1E J3-plaquettes in beeld

Sinds september 2022 staan er door heel Nederland al meer dan 1000 1K Z1E J3-bankjes. Via deze campagne spoort 113 mensen aan om het gesprek met elkaar te starten over suïcide. Een half jaar na de start van de campagne brengen we nu de verhalen achter de plaquettes in beeld, want achter elke plaquette zit een bijzonder verhaal. Verhalen die inspireren, die motiveren en die helpen het taboe te doorbreken.

Daniëlle (GGZ-medewerker en ervaringsdeskundige)

De verhalen van Corita, Danique, Daniëlle, Lonneke en Maarten

Vorige week lanceerden we 5 videoportretten van mensen met zo’n bijzonder verhaal. Zo hangt er een 1K Z1E J3-plaquette in Gorinchem, waar Maarten met zijn organisatie een plek biedt voor LHBTQI+-jongeren om te praten over suïcidale gedachtes. Er hangen ook plaquettes rondom Rotterdam, bevestigd door Danique, die zelf een suïcidepoging heeft overleefd. GGZ Rivierduinen heeft bij verschillende vestigingen een plaquette bevestigd en Daniëlle (GGZ-medewerker en ervaringsdeskundige) legt uit waarom het ook voor hulpverleners belangrijk is om te praten over suïcide.

Daarnaast vertelt Lonneke haar verhaal op een 1K Z1E J3-bankje bij het gemeentehuis in Voorschoten en hoopt Corita dat mensen minder vreemd opkijken als mensen aangeven dat het slecht gaat en juist een luisterend oor aan hen bieden. Bekijk nu de verhalen op ikzieje.nl.

VraagMaar Online training

De campagne verwijst naar de ‘VraagMaar Online Training’ over suïcidepreventie. Deze is beschikbaar voor jongeren en volwassenen. De gratis training van 113 Zelfmoordpreventie biedt inzicht in hoe suïcidale gedachten bij mensen ontstaan, hoe je het gesprek kunt aangaan en welke rol je kunt spelen in het vinden van de juiste hulp. De training is gratis te volgen voor mensen van 18 jaar en ouder: van professionals tot naasten. Meer informatie lees je op onze site.

De vervolgcampagne “1K Z1E J3” loopt vanaf 30 januari tot eind maart en zal worden verspreid via Instagram, LinkedIn, YouTube, Facebook en NPO Start. De campagne is ontwikkeld door het reclamebureau KesselsKramer.

Over Samen Minder Suïcide

Deze campagne is onderdeel van ‘Samen Minder Suïcide’ en wordt gefinancierd vanuit de derde Landelijke Agenda Suicidepreventie. ‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domein overstijgend suïcidepreventie verder te brengen. Samen werken de partijen aan de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Deze agenda wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en gecoördineerd door 113 Zelfmoordpreventie.


Wil je meer verhalen van Hoop of Moed lezen? Ga dan naar ons nieuwe platform HoudMoed.nl