Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
De zelfdoding van mijn vader heeft me gebroken en sterker gemaakt

De zelfdoding van mijn vader heeft me gebroken en sterker gemaakt

Timothy is 28 jaar en werkt momenteel voor een dienstverlenend bedrijf in de chemische industrie. Hij houdt van menselijke interactie, is sociaal aangelegd. Hij denkt veel na over het leven. Dat is zijn kracht, maar ook zijn valkuil. Een sociaal vangnet is voor hem enorm belangrijk. "We zijn van nature sociale wezens, of je nou introvert of extravert bent." Timothy kreeg al op jonge leeftijd te maken met zelfdoding. Wij spraken hem hierover.

Eerste ervaring met zelfdoding

Ik ben mijn vader rond mijn 19de verloren door suïcide. Ik heb inmiddels natuurlijk al een aantal jaren van rouw achter de rug, maar het is en blijft een doorlopend proces. Elke mijlpaal die je bereikt heeft toch net een andere lading, mijn diploma uitreiking, mijn eerste baan, toen ik mijn eigen onderneming begon. Al die momenten zijn toch net wat anders. Momenten waar je graag had willen sparren met je ouder over bepaalde onderwerpen, hoe zij er tegenaan kijken en wat hun mening is. Dat kan niet meer en het blijft altijd een uitdaging om dan toch die mijlpalen te vieren met de mensen die er wél zijn. Kijken naar wat je wel hebt in plaats van wat je niet meer hebt.

De invloed op het leven

Het heeft me in een zekere zin sterker gemaakt, maar ook gebroken. Ik heb lang rond gelopen met frustraties rondom het onderwerp zelfdoding. Ik heb meningen van anderen te horen gekregen die ik eigenlijk niet deelde, waardoor ík mijn verhaal minder ging delen. Ook het feit dat er naar mijn gevoel te weinig nog over gesproken wordt maakte het moeilijk. Iemand vertelde mij dat ik beter tegen mensen kon zeggen dat hij is overleden aan een hartstilstand. Dit weigerde ik te doen. Dit liet mij ook meteen zien hoe gevoelig het onderwerp is.

Zelf ook een depressie

Ik denk dat het een opeenstapeling van ellende is geweest. Met de komst van de pandemie kon ik op een gegeven moment niet anders dan keihard in de spiegel kijken. Ik kon geen afleiding meer vinden in de lockdowns. Dan ga je pas echt nadenken. Je hebt alles zelf in eigen handen, hoe je denkt, hoe je je leven inkleurt. Het is soms makkelijk om een situatie of een ander de schuld te geven van je pijn, want dan heb je op korte termijn meteen een antwoord/afsluiting. Maar zo simpel is het leven vaak niet...

Geen punt achter het leven

Wat mij heeft laten leven is liefde van anderen en vooral liefde voor mezelf. Ieder persoon heeft enorm veel potentie, waar hij/zij misschien nog niet achter is gekomen. Het is zonde om dat weg te gooien. Gun jezelf een mooi leven, want dat is het wel. Hoe erg je situatie ook is, je zult altijd een punt bereiken waar alles in één keer kan omslaan, maar die tijd moet je jezelf wel gunnen. Soms is het nou eenmaal niets anders dan dat. Je kan niks forceren, want dat maakt het vaak alleen maar erger.

De zelfdoding van mijn vader heeft me gebroken en sterker gemaakt


Het leven nu

Mijn leven nu is positief. Ik heb veel inzichten gekregen tijdens therapie en gesprekken met vrienden. Daar put ik mijn kracht uit. Er zal altijd iets zijn wat ik zou willen “verbeteren” maar ook dat gaat niet allemaal tegelijkertijd of vanzelf. Dit zal ik ook altijd willen blijven doen om de beste versie van mezelf te zijn en blijven.

Levensles

Ongeacht hoe donker het leven er ook uitziet, hoe diep je ook zakt, het leven kan er de volgende dag heel anders uitzien. Als je maar niet opgeeft en eerlijk naar je eigen gevoel blijft. Het is niet erg om het een dag minder goed op een rij te hebben, zelfs langere periodes. Het gaat om consequent zijn en uiteindelijk komen de stukjes allemaal op z’n plek. Het klinkt zo cliché, maar het is wel hetgeen wat ik als levensles eruit heb gehaald over de jaren heen. En nog een belangrijke les: zorg en houd altijd eerst voor/van jezelf, dan pas voor een ander. Want als je niet goed voor jezelf zorgt en van jezelf houdt, dan kan je ook niet goed voor een ander zorgen en houden.


Meer verhalen van hoop en moed lezen? Kijk op HoudMoed.nl