De meeste mensen willen niet dood

Emise is opgegroeid in Hilversum. Op dit moment volgt ze des master Klinische Psychologie aan Universiteit Leiden. Sinds jonge leeftijd wist ze al dat ze wilde gaan werken binnen de psychologie. Er is altijd al een interesse geweest voor het bestuderen van het menselijke gedrag en het willen begrijpen en kunnen verklaren daarvan. Inmiddels is ze één jaar werkzaam bij 113 Zelfmoordpreventie in de functie van Junior Hulpverlener.

Er werd weinig over de zelfdoding gesproken

Jeroen (24) is Masterstudent aan de VU. In zijn vrije tijd is hij veel bezig met sporten (Volleybal, tennis) en muziek. Daar haalt hij veel ontspanning en plezier uit. Hij houdt van een grapje en mensen om zich heen. In zijn werk zoekt hij graag de uitdaging op. In mei 2020 begon hij aan een onderzoeksstage bij 113. Toevallig was hij 2 weken ervoor ook al aangenomen als vrijwilliger in de hulplijn. Van de ene op de andere dag bestond zijn leven grotendeels uit werkzaamheden binnen 113, zowel als hulpverlener als in het onderzoek.

Gezien worden is een overlevingsvoorwaarde

Yvonne (60) is getrouwd met Hans en heeft twee (uitwonende) kinderen. Ze werkt sinds 2014 als trainer bij 113. Dit doet ze in het Engels en het Nederlands. In de 7 jaar dat ze dit doet is deze training hier en daar aangepast, maar de opbouw van de training staat als een huis en is zo goed ontwikkeld dat hij bij veel verschillende doelgroepen aanslaat. Of het nu verpleegkundigen zijn, vrijwilligers van maatschappelijke ondersteuning, programmamakers of politieagenten, de training is voor alle doelgroepen waardevol en leerzaam.

Ik had niet meer verwacht dat ik nog beter zou worden

Claudia is 24 jaar en bijna klaar met haar studie Gezondheid & Maatschappij aan de Universiteit van Wageningen. Ze houdt ervan om af te spreken met vriendinnen, spelletjes te spelen en een drankje te doen. Ook speelt ze graag saxofoon in het Wageningse studentenorkest. Ze woont in een gezellig huis met negentien anderen, waar ze graag te vinden is voor een goed gesprek en een gezellige avond. Ze geniet van de kleine dingen in het leven, zoals een nachtje weg met haar vriend of een spontane avond met haar vriendinnen. Claudia was ook jarenlang depressief...

Ik dacht dat mijn leven  voorbij  was

Sterre (20) woont in Arnhem en is afgelopen zomer afgestudeerd als bloemist. Deze maand start ze met een opleiding styling en design.  Op zit moment werkt ze als bloemist bij Intratuin en als ze vrij is gaat ze graag met vriendinnen op stap. Sterre ontwikkelde op haar 15de voor het eerst problemen met haar mentale gezondheid toen ze Pfeiffer kreeg. Ze kon niets. Zelfs douchen kostte veel energie. Zes maanden lang kon ze niet naar school of naar vriendinnen. Hierdoor begon ze zich erg alleen te voelen...

Ik wilde mijn kinderen niet achterlaten

Laura (35) is moeder van drie jonge kinderen en, met wat omwegen, al jaren samen met haar partner. Sinds haar tienerjaren is ze regelmatig depressief en met vlagen suïcidaal. Nu gaat het goed met haar. De donkere wolk sluimert nog wel op de achtergrond, maar dat is iets dat bij haar hoort en waarmee ze om leert gaan. Laura woont in een fijn huis met iets te veel planten. Een paar uur per week werkt ze als ervaringswerker bij de organisatie waar ze met tussenpozen vanaf haar 14e cliënt was. Tenslotte houdt ze van illustreren.

Het mocht niet goed gaan. Dat voelde niet vertrouwd

Fleur is 22 jaar en woont met haar ouders, broertje en Luna, een lieve kat, in Amstelveen. Ze houdt van lekker eten. Schrijven is naast sporten een uitlaatklep, maar zo zijn muziek luisteren, gitaar spelen of foto’s maken ook hobby’s van haar. Fleur heeft zelf veel ervaring met depressiviteit. Ze vindt het heel belangrijk dat er gepraat wordt over psychische problemen.

Mijn kwetsbaarheid is geen zwakte

Marjolein (25) is net afgestudeerd als kinder- & jeugdpsycholoog. Ze woont in Utrecht in een studiootje samen met haar hondje Emma. Halverwege augustus rondde ze haar klinische stage bij 113 af. Hiervoor gaf ze twee dagen in de week therapie en coaching werkte ze één dag in de week voor de hulplijn. Begin september is ze als junior hulpverlener gestart bij 113 en werkt ze alleen nog maar in de hulplijn. Marjolein heeft zelf ook ervaring met suïcidaliteit en kan zich hierdoor vaak even nét wat makkelijker verplaatsen in de mensen die 113 bellen.

Ik moest kiezen tussen dood of leven

Marielle heeft een dochter van 14 en is getrouwd met een vrouw. Ze werkt al 18 jaar als hypotheekadviseur bij een bank. Daarnaast is ze energetisch therapeut en helpt ze mensen met depressieve klachten. Zelf heeft ze ook ervaring met depressies, maar inmiddels is ze hier gelukkig al 12 jaar vrij van. Ze houdt van buiten zijn in de natuur en heeft een jachthond waar ze mee fietst, wandelt en ook mee traint.

Het is spannend, maar ik ga ervoor

Lizanne Schweren (34) werkt als senior onderzoeker bij 113. Ze woont samen met haar vriend in Groningen, schrijft graag, houdt van planten en stekjes, en is in haar vrije tijd zoveel mogelijk buiten te vinden. Voordat ze bij 113 terechtkwam, heeft ze ruim tien jaar aan de universiteit gewerkt in Utrecht, Amsterdam, Groningen en Cambridge (UK). Het onderzoek dat ze daar deed ging vooral over ADHD. Hoewel ze hier veel heel geleerd, vond ze de academische wereld uiteindelijk toch te eenzaam.

Abonneer op ervaringsverhalen