Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
ik zie je

Ik ben blij dat ik er ben

Stefanie (45) werkt als communicatieadviseur bij 113. Ze is heel creatief en nieuwsgierig. Ze wil graag begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Hierdoor is ze soms wel een twijfelaar. Gewoon omdat ze weet dat aan één onderwerp heel veel kanten zitten. Stefanie heeft twee zoontjes en probeert overal de balans in te vinden. Door haar leeftijd denkt ze extra bewust na over hoe haar tijd te gebruiken. Door het vele thuiswerken is er bovendien weer tijd ontstaan voor oude hobby’s zoals tekenen en klarinet spelen.

Altijd positief

Ik kan heel boos en gefrustreerd zijn als er onrecht is of als ik me niet zo fit voel, maar de bottom line is toch altijd wel dat ik blij ben dat ik er ben. En dat er heel veel leuke mensen op de wereld zijn. Dus als ik iemand spreek, voel ik me vaak meteen beter.

Stil verdriet

Mijn oma overleed door zelfdoding, tien jaar voordat ik geboren werd. Het is als het ware een deel van mijn geschiedenis, maar omdat mijn moeder er niet veel over praat voelt het alsof ik buiten mijn boekje ga als ik dat wel doe. Ik doe mee aan dit portret voor alle mensen die ook dit stille verdriet hebben. ‘Praat erover’ is natuurlijk iets dat we altijd bij 113 zeggen, maar ik kan nu ook zeggen dat we er allebei erg verdrietig over zijn, zonder dat we erover hoeven te praten.

blij dat ik er ben


Dood en leven

Vroeger werkte ik voor de NVVE. Ook iets met de dood. Ja, dat is opvallend. Ik weet wel dat beide organisaties heel levendig zijn want om met dit onderwerp om te gaan moet je dat wel zijn. Zelf ben ik best wel dicht bij de dood geweest door een ongeluk en daardoor besef ik me goed dat ik wel leef.

Littekens

Doordat ik littekens heb, ben ik wel bezig met zichtbaar zijn. In de praktijk merk ik dat zichtbaarheid vaak een spiegel is. Een reactie zegt dan meer over de persoon die iets ervaart dan over mij. Dat is heel normaal denk ik, dat doe ik zelf ook bij anderen. Door mijn eerdere werk in de hulplijn van 113 en door mijn opleiding als coach/counselor ben ik me hier bewust van geworden, zodat ik in ‘hulpgesprekken’ met mensen minder projecteer op een ander.

Gevoelens zijn altijd echt

Ik heb Pesso therapie gehad, daar heb ik geleerd dat ‘als ik iets voel, dan is dat zo’. Het ging heel erg om het erkennen dat alles wat ik voel er mag zijn. Ik ben echt een enorme fan van lichaamsgericht werken in therapie. Ik heb twee zoontjes en probeer hen te leren dat hun gevoel altijd echt is. Verder probeer ik overal waar het kan een feestje van te maken. Laatst nam ik met mijn zoontjes de internationale trein naar Arnhem. Een uitje, gewoon omdat het kan.


Meer verhalen van hoop en moed lezen? Kijk op HoudMoed.nl