Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
ervaring met antidepressiva

Mijn ervaring met antidepressiva

Allereerst wil ik beginnen met erkennen dat hulp vragen en aanvaarden in welke vorm dan ook echt een hele grote stap is. Ik weet nog dat ik ooit in een hele slechte fase van mijn leven zat en toen nog steeds niet durfde aan te geven hoe slecht het daadwerkelijk ging. Uiteindelijk liepen er steeds meer dingen in mijn leven niet goed en voelde ik dat ik regie terug wilde, want ik voelde me niet meer de schrijver van mijn eigen boek. Ik ben uiteindelijk naar de huisarts gegaan en kwam daar in aanraking met mijn eerste keer antidepressiva. Ik deel graag mijn ervaring met antidepressiva met je.

Elk type antidepressivum is anders en elk mens reageert er anders op. De 1ste keer was voor mij geen succes. Mijn lichaam reageerde niet of nauwelijks op het type antidepressivum dat ik kreeg. Sterker nog, ik voelde me er nog minder mens door. Het is wel bekend dat je de eerste weken een versterking van je klachten kan hebben. Dat voelt een beetje als een zure appel waar je doorheen moet bijten. Bij mij werd het na deze zure appel niet beter. Na de nodige moed bij elkaar rapen keerde ik weer terug naar de huisarts. Deze verwees me door naar een psychiater.

In mijn oren klonk dit alsof ik gek was en ik nu toch echt niet meer te helpen was. Als je depressief bent kan je hoofd gedachtes hebben die eigenlijk niet passen bij de situatie. Na één week kreeg ik al een oproep. Hartstikke zenuwachtig ging ik erheen, vertelde mijn verhaal en klachten. De psychiater nam echt de tijd om alles uit te diepen wat eventueel belangrijk was. Ik besef me nu ook dat naar een psychiater gaan ook wel de beste keuze was.

Ondanks dat de psychiater probeerde het juiste middel te vinden, heeft deze natuurlijk ook geen glazen bol. Na ongeveer vier soorten geprobeerd te hebben, zit ik nu op een soort waar ik al een langere tijd goed op functioneer. In het begin was het nog niet optimaal, maar hoe langer ik het slikte, hoe meer ik merkte dat ik de dingen weer op kon pakken. Ik kreeg een stukje Anniek terug. Voor mij is het onder begeleiding gebruiken van antidepressiva een echte must. Ik heb een recidiverende depressie, wat betekent dat hij kan terugkomen. Ik slik een onderhoudsdosis antidepressiva. Dit geeft mij een gevoel van veiligheid.

Mijn ervaring met antidepressiva


Ik wil graag meegeven dat het belangrijk is om alles in overleg te doen en nooit zelf te gaan rommelen met medicijnen. Eerlijk is eerlijk, ik heb weleens in een goede week gedacht 'Ik heb dit niet nodig' en ben toen prompt een paar dagen gestopt. Doe dit nooit. Je krijgt een enorme dip en voelt je er alleen maar slechter door.

Voor mij is het heel normaal om deze medicatie te slikken. Het net als elk ander medicijn, gewoon iets wat je nodig hebt om te overleven. Mocht jij ermee bezig zijn of ermee willen starten: Geef de hoop niet op. Soms duurt het lang voordat je het juiste middel voor jouw lijf vindt, maar jouw lijf verdient het om gehoord te worden.

Het was niet makkelijk, maar nu? Kijk mij gaan. Ik heb een leuke baan, een klein clubje lieve vrienden en familie en.... ik voel me goed. Natuurlijk heb ik wel moeilijke momenten, maar mede door de antidepressiva kan ik deze handelen.

Anniek.