Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Toolkit Suïcidepreventie voor de GGZ: drie plekken beschikbaar

Toolkit Suïcidepreventie voor de GGZ: drie plekken beschikbaar

113 Zelfmoordpreventie heeft samen met experts, clinici en ervaringsdeskundigen een online toolkit ontwikkeld: de Toolkit Suïcidepreventie. Hiermee krijgen GGZ-professionals praktische handvaten om de best mogelijke zorg te leveren aan cliënten met suïcidaal gedrag. Na drie succesvolle pilots bij GGZ Rivierduinen, GGzE en GGZ Oost Brabant wil 113 Zelfmoordpreventie graag meer instellingen kennis laten maken met de toolkit. Daarom biedt 113 Zelfmoordpreventie aan drie instellingen die zich aanmelden vóór 1 juni intensieve ondersteuning bij de implementatie.

De Toolkit Suïcidepreventie

De Toolkit Suïcidepreventie biedt hulpverleners praktische ondersteuning bij het herkennen en behandelen van cliënten met suïcidaliteit. Alle tools zijn gebaseerd op de Multidisciplinaire Richtlijn voor de Diagnostiek en Behandeling van Suicidaal gedrag (MDR), en worden voortdurend aangevuld met nieuwe wetenschappelijke inzichten. Ook ondersteunt de toolkit bij een goede verslaglegging en overdracht tussen collega’s. Lees meer over de voordelen van de toolkit op 113.nl/toolkit of bekijk onderstaande video voor meer uitleg en informatie.

Richtlijnconform werken kan levens redden

Werken volgens richtlijnen is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat in instellingen waar richtlijnconform wordt gewerkt, minder mensen overlijden door suïcide. De (door)ontwikkeling en implementatie van de Toolkit Suicidepreventie is daarom opgenomen in de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Om zoveel mogelijk instellingen de kans te geven kennis te maken met de toolkit, biedt 113 Zelfmoordpreventie instellingen ondersteuning op maat. Vanaf 1 juli is er in het begeleidingstraject plek voor drie nieuwe instellingen.

Suïcidepreventie Toolkit from Samen Minder Suïcide on Vimeo.

Een van de drie plekken bemachtigen?

Instellingen die zich aanmelden worden door 113 intensief begeleid bij de implementatie van de toolkit. De begeleiding bestaat onder andere uit technische ondersteuning, een implementatieplan op maat, informatiebijeenkomsten en workshops voor gebruikers. Bovendien organiseert 113 intervisie, waarin instellingen die tegelijk starten veel van elkaar kunnen leren. Zowel de toolkit zelf als de implementatie ervan wordt per instelling afgestemd op jullie afzonderlijke wensen. Het begeleidingstraject start op 1 juli 2022.

Meld je daarom vóór 1 juni 2022 aan bij projectleider Lizanne Schweren, via [email protected]. Heb je vragen over het implementatietraject? Stel ze gerust via [email protected].