Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

De suïcidepreventie toolkit voor de GGZ

Samen naar zo goed mogelijke zorg

113 Zelfmoordpreventie heeft samen met klinische experts een Toolkit Suïcidepreventie ontwikkeld voor GGZ-professionals. Deze online toolkit biedt hulpverleners praktische ondersteuning bij het herkennen en behandelen van cliënten met suïcidaliteit. Daarnaast scheelt het tijd: je hoeft geen richtlijn van 100 pagina’s meer door te nemen. De Toolkit Suïcidepreventie helpt namelijk bij de diagnostiek en het aanbieden van de beste behandeling voor de cliënt, gebaseerd op up-to-date wetenschappelijke inzichten. Ook ondersteunt de toolkit bij een goede verslaglegging.

Benieuwd naar de toolkit?

Bekijk dit document voor een overzicht van de Toolkit updates. 

In onderstaande video wordt in 4 minuten uitgelegd wat de Toolkit Suïcidepreventie is en hoe deze praktische ondersteuning biedt.

Alle voordelen op een rijtje

  • Praktische handvatten om de zorg voor suïcidale cliënten vorm te geven.
  • Betere kwaliteit van zorg. De toolkit helpt professionals om diagnostiek en behandeling uit te voeren in lijn met de richtlijn en nieuwe wetenschappelijke inzichten.
  • Betere informatieoverdracht tussen professionals.

Na succesvolle pilots met de Toolkit Suïcidepreventie bij GGZ Rivierduinen, GGzE, en GGZ Oost Brabant, willen we graag meer instellingen kennis laten maken met de Toolkit. Zo dragen we samen bij aan minder suïcides in de GGZ.

Zelf aan de slag met de Toolkit?

Om de Toolkit Suïcidepreventie verder onder de aandacht te brengen van GGZ-instellingen, hebben we een implementatiehandleiding gemaakt zodat instellingen zelf aan de slag kunnen met het implementeren. Interesse? Neem dan contact op met Lizanne Schweren, via [email protected]

Interesse in intensievere begeleiding bij de implementatie? Neem dan ook contact op met Lizanne Schweren, via [email protected].

Hoe gebruik ik de Toolkit Suïcidepreventie?

  • De verschillende tools kunnen los van elkaar worden gebruikt. Je hoeft dus niet alles in te vullen.
  • Vul tijdens of na een gesprek met de cliënt de screenings- en/of diagnostische tools in.
  • Gebruik de behandelkeuzetool om op basis van specifieke kenmerken van de individuele cliënt (bijv. leeftijd, voorgeschiedenis) de meest passende behandeling te kiezen.
  • Het verslag dat door de toolkit gegenereerd wordt, kun je met één druk op de knop kopiëren-en-plakken in het patiëntendossier.

In onderstaande video wordt in 4 minuten uitgelegd hoe je de Toolkit Suïcidepreventie gebruikt.

Kosten van de toolkit

  • De Toolkit Suicidepreventie is gratis online beschikbaar voor iedereen, bekijk deze versie. Deze Toolkit biedt de basisfunctionaliteiten, inclusief alle diagnostische tools en de behandelkeuzetool.
  • Wil je de toolkit op maat laten maken, of meer verregaande integratie van de toolkit in het elektronisch patiëntendossier? Daarvoor heb je een Alii abonnement nodig.
  • Voor instellingen die lid zijn van SUPRANET GGZ zijn met Alii speciale afspraken gemaakt. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Feedback en contact

De Toolkit Suïcidepreventie is continu in ontwikkeling. Heb je vragen over of feedback op de toolkit? Neem gerust contact met ons op.

Verder lezen?

Bekijk deze pagina met meer informatie over de toolkit, de totstandkoming en de wetenschappelijke onderbouwing.