Tweestrijd: bijzondere ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren

11 april 2018
Tweestrijd

Woensdag 11, 18 en 25 april om 21:38 uur op NPO3

De #TrueSelfie-weken van NPO3 zijn maandagavond 9 april begonnen met de Depressie Kennistest van BNN/VARA. De komende weken verschijnen er diverse programma's over de thema's depressie en zelfmoord op NPO3. Eén van deze programma is Tweestrijd. 

Wat gebeurt er als een terminaal zieke en een suïcidale jongere elkaar ontmoeten? De één gaat dood omdat zijn lichaam het opgeeft, voor de ander is de dood een mogelijke uitweg voor een leven dat hij niet meer wil. In het documentaire-drieluik Tweestrijd worden twee jongvolwassenen aan elkaar verbonden. Zij trekken een jaar samen op om elkaar beter te leren kennen. Zij verkennen elkaars perspectief op leven en dood. Begrijpen zij elkaar? En hebben zij elkaar iets te bieden? 

Erik en Remy, Charissa en Dorien en Sander en Rosan delen hun persoonlijke levensverhaal met interviewer Johan Eikelboom en met elkaar. Zo ontstaan indringende, ontroerende en confronterende gesprekken over een van de grootste taboes in onze samenleving: zelfmoord. 

Zelfdoding onder jongeren is een groot maatschappelijk probleem. De rauwe werkelijkheid is dat één op de vijftien jongeren in Nederland tussen de 18 en 24 jaar worstelt met depressie en zelfmoordgedachten. Zelfmoord is onder jongeren doodsoorzaak nummer 1. Met Tweestrijd willen de makers en de deelnemers meer begrip creeëren voor ernstige depressie en het onderwerp zelfmoord bespreekbaar maken, voor mensen die aan depressie lijden én voor de mensen in hun omgeving. 

In het kader van Tweestrijd is ook de chatbot Sanne gelanceerd. Via de bot kunnen mensen chatten met Sanne, een fictief personage van een meisje dat een zelfmoordpoging heeft overleefd. Door in gesprek te gaan met chatbot Sanne leer je hoe je depressie kunt herkennen en hoe je het gesprek kunt aangaan. De chatbot is door de EO en 113 gezamenlijk ontwikkeld om zelfmoord onder jongeren bespreekbaar te maken. 

Chatten met Sanne kan via eo.nl/tweestrijd

Meer informatie over de chatbot is te vinden in het persbericht