Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Jan Mokkenstormprijs

Winnaar Jan Mokkenstormprijs: ‘Suïcidepreventie doen we samen’

Op 7 september 2023 werd de tweede Jan Mokkenstormprijs voor een praktijkvoorbeeld uitgereikt in Museum van de Geest te Haarlem. De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Kathelijne van Dongen, systeemtherapeute bij LUMC-Curium in Leiden: “We zijn dankbaar voor de eervolle winst van de Jan Mokkenstormprijs vandaag en dankbaar voor alles waar Jan voor stond: samen ons hard maken voor suïcidepreventie, zodat niemand meer eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding. Een grote verrassing, want wat waren de andere genomineerden goed.” 

Er werden vele waardevolle praktijkvoorbeelden aangedragen voor de prijs, waarvan een top drie werd samengesteld. Het winnende praktijkvoorbeeld, dat moet bijdragen aan terugdringing van het aantal zelfdodingen in Nederland, is de oudertraining ‘Verbindend Gezag® en suïcidaliteit’. De jury kwam unaniem tot deze winnaar, na een spannende strijd. Ervaringsdeskundige en jurylid Jonneke Raijer vertelt: “Het is bijzonder om vanuit mijn ervaringsdeskundigheid iets toe te kunnen voegen aan de jury. Al deze initiatieven hadden mij kunnen helpen toen ik zelf met suïcidale gedachten rondliep. Ik ben dankbaar dat er zoveel initiatieven zijn die bijdragen aan suïcidepreventie en hoop dat deze uitreiking een stimulans kan zijn om vooral door te gaan.” 

Ook Koos de Boed was genomineerd voor deze prijs, voor de Lotgenotengroepen van het Suïcide Preventie Centrum. De derde top-drie nominatie was voor Bianca Jannink en Janke Versteeg voor hun verdiepende training suïcidepreventie bij jongeren. Juryvoorzitter John Voppen, CEO van ProRail, sprak van een eye-opener: “Het is bijzonder om te zien hoeveel initiatieven er zijn op het gebied van suïcidepreventie. Daarom vind ik het eervol om vanuit mijn functie deze prijs te kunnen uitreiken en zo die preventie te kunnen stimuleren. Want suïcidepreventie werkt.” 

Bekijk hier de hier de video van de uitreiking
 

kathelijne

De prijs werd uitgereikt in de Wereld Suïcide Preventie Week, van 4-10 september 2023. In deze week wordt extra aandacht gevraagd voor suïcidepreventie. Dat gebeurt niet zomaar: in 2022 maakten 1.916 mensen een einde aan hun leven en elke zelfdoding raakt gemiddeld 135 mensen. De locatie van de uitreiking sloot hier naadloos bij aan. In Museum van de Geest wordt met kunst- en cultuurprogramma’s mentale gezondheid bespreekbaar gemaakt.  

Meer informatie over de Wereld Suïcide Preventie Week en Museum van de Geest

Over de Wereld Suïcide Preventie Week 

Van 4-10 september 2023 is het Wereld Suïcide Preventie Week. In deze week vragen we extra aandacht voor suïcidepreventie. Dat doen we niet zomaar: in 2022 maakten 1.916 mensen een einde aan hun leven, dat zijn gemiddeld 5 suïcides per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Reken maar uit: dat zijn bijna 250.000 mensen, meer dan het aantal inwoners van de stad Eindhoven. Suïcide raakt ons allemaal. Help mee om het aantal suïcides omlaag te krijgen en kijk op www.samenmindersuïcide.nl. 

Over Museum van de Geest

Het Museum van de Geest is gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo kleurrijk, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Met kunst en cultuurprogramma's maken zij mentale gezondheid bespreekbaar in en buiten het museum. Het museum ontving in 2022 de prestigieuze European Museum of the Year award voor haar innovatieve en mensgerichte cultuuraanbod. De kracht van de culturele instelling is om met verbeeldingskracht (jonge) mensen te steunen in hun mentale gezondheid met uiteenlopende projecten, programma’s en partners zowel binnen als buiten de museummuren van de locaties in Haarlem en Amsterdam. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het museum: www.museumvandegeest.nl.