BackUp

De BackUp app kan je houvast geven bij zelfmoordgedachten. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. De app is interactief, dus je kunt er ook mee aan de slag als je BackUp wilt zijn voor iemand anders.

Download de app meteen via Google Play of de App Store:

Backup app 113 zelfmoordpreventie in Google appstore

Backup app 113 zelfmoordpreventie in Apple appstore

Wat kan je doen met de BackUp app?

Backup Contacten in app 113 zelfmoordpreventie

BackUps 

Verzamel belangrijke contactpersonen onder BackUps: een vriend, familielid of hulpverlener. Met wie kun je contact opnemen op het moment dat het niet gaat? Je kunt ook een nood-sms opstellen om direct te versturen naar een BackUp (zodat je die niet meer hoeft te schrijven op een moeilijk moment).

Backup kaartenin in app 113 zelfmoordpreventie

BackUp Kaarten 

Maak BackUp Kaarten van activiteiten die je kunt ondernemen om rustiger te worden op moeilijke momenten. Verzamel ideëen en activiteiten die je afleiding geven en je helpen weer controle te krijgen over je gedachten.

Backup box in app 113 zelfmoordpreventie

BackUp Box 

Vul je BackUp Box met foto’s, muziek, quotes en afspraken in de toekomst om naar uit te kijken. Zo heb je een overzicht van dingen waar je blij van wordt. Wat geeft jou een positief gevoel?

Veiligheidsplan in BackUp app 113 zelfmoordpreventie

Veiligheidsplan 

Jouw veiligheidsplan helpt je om in 6 stappen een crisis te overbruggen. Vul hem in op momenten dat het beter met je gaat, zodat je bij een crisis weet wat te doen. Vind je het moeilijk om deze stappen in te vullen? Doe het dan samen met één van je BackUps.

BackUp zijn in app 113 zelfmoordpreventie

BackUp zijn 

Help iemand anders er bovenop te komen door iemands BackUp te zijn. 

De app is ontwikkeld om zelfstandig te gebruiken. Wil je hem liever samen invullen met een BackUp, dus een vriend, vertrouwenspersoon of hulpverlener? Ook dat kan. Verwijs degene met wie je hem wilt invullen door naar de informatie voor derden die samen aan de slag willen met BackUp.

Deze app is geen vervanging van professionele hulpverlening. Denk je aan zelfmoord, dan raden we je sterk aan om in therapie te gaan bij 1 van onze psychologen. Een gesprek met de huisarts kan ook een eerste stap zijn.

Aan de slag

Je kunt de BackUp app gratis downloaden in de app stores van Android en iOS.

Backup app 113 zelfmoordpreventie in Google appstore

Backup app 113 zelfmoordpreventie in Apple appstore

 

Hoe het werkt

Onderstaand instructiefilmpje maakt je wegwijs in de app.

Over BackUp

Deze app is een kopie van de Vlaamse BackUp app die is ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) met de steun van de Vlaamse Overheid. Stichting 113 is VLESP dankbaar voor het delen van dit product, dat is voortgekomen uit hun expertise en ervaring op het gebied van zelfmoordpreventie.
De elementen in de app zijn wetenschappelijk onderbouwd. De app is getest door zowel een experts- als gebruikersgroep en door beide groepen positief ontvangen. Er wordt een gebruikersonderzoek uitgevoerd om de app te evalueren en indien noodzakelijk aan te passen. 

Privacy

Bekijk Voor het privacybeleid van de app onze pagina Privacy en Anonimiteit of de Voorwaarden & Privacybeleid in de app.