Automutilatie

Als jij gezocht hebt op "Automutilatie" dan is de kans aanwezig dat je jezelf beschadigt. Voel je je zo naar en wanhopig dat je niet meer weet hoe nu verder? Denk je wel eens dat het beter zou zijn als je er niet meer bent, omdat je het leven dat je nu leidt niet meer aankunt? Mocht je (soms) gedachten aan zelfdoding en geen uitweg meer zien, weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Praten lucht op en geeft ruimte. Met een vriend(in), familie, klasgenoot, collega of je huisarts. Praat je liever anoniem? Dan kan je altijd bij ons terecht, via chat of telefoon.

Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112.

Automutilatie hulplijn

Er zijn verschillende hulplijnen, stichtingen en organisaties waar je terecht kunt als je hulp zoekt omdat je wilt stoppen met automutilatie:

Stichting Zelfbeschadiging

Website met informatie voor hulpvragers en hun naasten, met mogelijkheden voor lotgenotencontact. Ook vind je hier de 335 alternatieven voor zelfbeschadiging.

Samen in Mijn Schoenen

Nieuwe, overzichtelijke website van Stichting Zelfbeschadiging in samenwerking met o.a. het Trimbos Instituut. Met informatie en advies voor hulpvragers, naasten en professionals. 

Proud2BeMe - tips voor stoppen met zelfbeschadiging

Calm Harm App

Calm Harm biedt taken om je te helpen weerstand te bieden tegen de drang om jezelf te beschadigen. Ook zeer geschikt voor ontspanning. (Engelstalige app). Je kunt deze downloaden via Google Playstore of Itunes.

SEH Zorg - patiëntinfo na een poging

Op deze website van SEH Zorg vind je tips en informatie voor patiënten die op de spoedeisende hulp zijn geweest na een zelfmoordpoging en weer naar huis mogen. 

Automutilatie stoppen

Besluiten om te stoppen met automutilatie is vaak een moeilijke beslissing. Dit artikel van Stichting Zelfbeschadiging kan je wellicht wat ondersteuning bieden. Het gaat in op verschillende aspecten van het verminderen of stoppen met jezelf beschadigen. Zoals welke zaken belangrijk kunnen zijn als je overweegt te stoppen en wat alternatieven kunnen zijn voor automutilatie. 

Mogelijke gevolgen automutilatie

Automutilatie lijkt een snelle oplossing voor het stoppen van heftige gevoelens van woede, angst, schuld, zelfhaat etc. Of voor het ontladen van stress en spanning. Soms ook om zo je eigen lichaam weer te kunnen voelen of controle ervaren door de pijn te kunnen verdragen. Vaak echter zijn de gevolgen van automutilatie dat die gevoelens alleen maar toenemen. Gevolgen van automutilatie kunnen blijvende beschadigingen van de huid zijn zoals littekens.

Als je in behandeling wilt om automutilatie te stoppen, dan kun je in eerste instantie bij je huisarts terecht voor een doorverwijzing. De behandeling zelf zal met name ingaan op de onderliggende problematiek, die maakt dat je jezelf verwondt. Zowel psychotherapie, als medicijnen of een combinatie is mogelijk. Ook zijn er verschillende manieren van zelfhulp die goed kunnen werken. Denk aan het bijhouden van een dagboek, meditatie, yoga, sporten. Net wat bij jou past als persoon.

Automutilatie betekenis

Automutilatie is een ander woord voor zelfbeschadiging, zelfverwonding of zelfverminking. Het is een medische term die samengesteld is uit auto (zelf) en mutilatie (beschadiging). Automutilatie is een symptoom en geen op zichzelf staand syndroom. 

Heb je gedachten een zelfmoord en wil je liever een keer anoniem je verhaal kwijt? Bel of chat met ons.