Constante piep in oor

Als jij kampt met een constante piep in je oor, dan kan dat heel belastend voor je zijn. Sommige mensen worden zo getergd door de piep in het oor, dat ze wanhopig raken dat ze geen uitweg meer zien. Denk jij er (weleens) aan om een einde te maken aan je leven? Weet dan dat je niet de enige bent en dat praten over gedachten aan zelfdoding kan helpen. Praat met je huisarts of met iemand uit je omgeving. Blijf je liever anoniem? Bel of chat dan met ons. De hulplijn van 113 is 24/7 open. 

Constante piep in oor  

Veel mensen ervaren wel eens een piep in het oor nadat ze bijvoorbeeld te dicht bij een box hebben gestaan, als ze verkouden zijn of als ze hebben gewerkt in een lawaaiige ruimte. Ook een oorontsteking, een lage weerstand of mentale belasting zoals stress kan de boosdoener zijn van een piep in het oor. Dit kan heel vervelend zijn, maar gelukkig kan deze piep ook weer wegtrekken. Als de piep niet meer weggaat wordt er gesproken van een constante piep in het oor, ook wel tinnitus genoemd.   

Huisarts bezoeken 

Als de piep in het oor constant aanhoudt is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts of een audiologisch centrum. Je kunt leren omgaan met tinnitus. Er zijn psychische behandelingen voorhanden die de klachten kunnen verminderen. Met EMDR-therapie zijn de eerste positieve resultaten behaald, maar nader onderzoek is nog wel nodig. Helaas is er soms weinig aan te doen en blijkt ondanks alle pogingen de constante piep in het oor aanwezig. Je kunt daardoor meer afgesloten worden van anderen en meer opgesloten raken in jezelf en de piep. Het kan soms zelf leiden tot gedachten aan de dood om maar van de piep af te zijn.  

Weet dat dit een hele definitieve oplossing is voor een probleem waarmee je kunt leren omgaan. Als je worstelt met zelfmoordgedachten kun je in een neerwaartse spiraal komen, maar erover praten kan enorm helpen. Uit onderzoek is gebleken dat het spreken met naasten, familie, vrienden over jouw gedachten je gedachten kan ordenen en lucht geeft. Je kunt ook 24/7 contact met ons opnemen voor een gesprek met één van onze hulpverlener, door te chatten via www.113.nl, te bellen naar 113 of gratis te bellen naar 0800-0113.  

Leren leven met de piep 

Door erover te praten en je worstelingen te bespreken kun je leren leven met de constante piep in het oor. Acceptatie is een lastig proces en dat kun je niet van de één op andere dag, maar er zijn tal van mensen met blijvende tinnitus die ermee leren leven. Zie je toch op dit moment weinig perspectief en worstel je met gedachten aan de dood? Praat er met ons over door te chatten via www.113.nl, te bellen naar 113 of gratis te bellen naar 0800-0113.