Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Dromen over de dood

Dromen over de dood, het overkomt iedereen weleens. Als je angstig, somber of depressief bent en mogelijk ook nog suïcidale gedachten hebt, dan kunnen zulke dromen extra impact hebben. Ben je angstig in deze dromen, zijn het echt nachtmerries en komen deze vaker voor, zoek dan professionele hulp. Het kan zijn dat er dingen spelen in je persoonlijke leven die ervoor zorgen dat je herhaaldelijk zulke angstdromen of nachtmerries hebt. 

Heb jij last van suïcidale gedachten? Je kunt altijd bij ons terecht.

Dromen over de dood

Iedereen heeft weleens dromen over de dood. Maar als je suïcidale gedachten hebt, komen deze extra hard binnen. Zeker als er agressie en geweld bij komt kijken. Het kan je angstig maken om te gaan slapen, terwijl slaap belangrijk is voor lichaam en geest. Een psychotherapeut kan je helpen bij dromen over de dood, angstdromen en nachtmerries. Door te dromen kun je gebeurtenissen verwerken. Als deze traumatisch zijn, heb je mogelijk hulp nodig bij de verwerking. Is dit bij jou het geval? Blijf er dan niet alleen mee lopen. Hulp helpt. Dus zorg goed voor jezelf en ga naar de huisarts.

Nachtmerriestoornis

Droom je over de dood? Misschien lijd je dan aan een nachtmerriestoornis. Als je aan deze stoornis lijdt, komen nachtmerries regelmatig terug. Er is sprake van een stoornis als je:

  • Herhaaldelijk angstige dromen hebt. Je je die dromen de volgende ochtend niet herinnert. Je droomt dat je probeert te ontsnappen aan de dood of ernstige verwondingen. Je wakker wordt van de dromen.
  • Snel bij je positieven bent als je wakker wordt. Beseft dat je een nachtmerrie hebt gehad.
  • Dagelijks functioneren moeilijker is door nare dromen.
  • Medicatie of supplementen gebruikt die stoffen bevatten die zorgen voor zeer heldere dromen. Controleer of dit bij jou het geval is.
  • Geen andere slaapstoornissen of psychologische stoornissen hebt die kunnen verklaren waarom je last hebt van nachtmerries.

Verschillende soorten nachtmerriestoornissen

Bij een lichte versie heb je een keer in de week een nachtmerrie. Bij regelmatig maar niet elke nacht. Bij een ernstige versie elke nacht. Je huisarts kan de diagnose stellen of je hieraan lijdt. Een slaapexpert of psycholoog kan je verder helpen. Er zijn goede manieren om deze stoornis te behandelen.

Heb jij last van suïcidale gedachten? Denk je (soms) dat de dood de enige oplossing nog is voor jouw problemen en wanhoop? Het kan helpen om hier met iemand over te praten. De hulplijn van 113 is altijd open. Je kunt anoniem bellen naar 0800-0113 of chatten.