Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Ernstige depressie

Een ernstige depressie kan je het leven flink zuur maken. Misschien wel zó zuur, dat je het eigenlijk niet meer ziet zitten en wellicht zelfs gedachten aan de dood hebt. Dan is het belangrijk dat je hulp zoekt en niet probeert om er in je eentje uit te komen. 

Je kunt naar je huisarts, of (eerst eens) je hart luchten bij een familielid, vriend(in) of kennis. Het kan zijn dat juist moeilijk is en dat je liever anoniem met een vrijwilliger praat. Onze hulplijn is 24/7 open. Je kunt terecht voor een (anoniem) gesprek via de chat of telefoonnummer 0800-0113.

Ernstig depressief

Bij een ernstige depressie treden er veel van onderstaande symptomen op en/of worden de symptomen snel erger. Ernstige depressies kunnen een grote invloed op je dagelijks leven hebben. Het kan zijn dat je niet meer je huis uitkomt. Of dat het niet meer lukt om te werken of de dagelijkse dingen te doen. Bijvoorbeeld om voor je kinderen te zorgen en een normaal dag- en nachtritme te volgen. 

Het kan zijn dat je zo ernstig depressief bent dat je gedachten aan zelfdoding hebt. Dat overkomt veel mensen. Meestal kan je daar ook weer uitkomen, met hulp en door erover te praten. Je kunt naar je huisarts gaan of contact opnemen met onze hulplijn. Je kunt je ook (gratis) aanmelden voor online therapie of coaching. In beide gevallen heb je een aantal sessies met een vaste behandelaar. Je hebt contact via telefoon, chat of berichten. Je kiest wat jou het prettigst lijkt. In online therapie kijk je met je behandelaar hoe je beter om kunt gaan met je zelfmoordgedachten. Online coaching is meer bedoeld voor mensen die al in behandeling zijn.

Symptomen ernstige depressie

Als je lijdt aan een depressie, heb je last van minimaal vijf van de volgende klachten:

  • Gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten
  • Slecht slapen, slapeloosheid of het tegenovergestelde: heel veel slapen
  • Een extreem onrustig gevoel, moeite met stil zitten
  • Lusteloos, traag en moe, gebrek aan energie
  • Prikkelbaar
  • Het gevoel niets waard te zijn of een schuldgevoel
  • Moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen
  • Veel piekeren
  • Geen zin in seks
  • Vaak denken aan de dood en aan zelfdoding.

(bron depressievereniging)

Zoek hulp

Heb jij last van een ernstige depressie? Zoek hulp! Kijk bijvoorbeeld bij: https://www.depressievereniging.nl/behandeling/.

Denk je wel eens aan de dood en wil je daar nu over praten met een van onze hulpverleners? Bel 113 of gratis 0800-0113. Je kunt ook met ons chatten. Onze hulplijn is 24/7 geopend. Je kunt anoniem blijven als je dat fijn vindt. Aarzel niet en neem contact op.