Help ik heb schulden

Er zijn in Nederland een heleboel mensen met schulden. Ze staan rood, kunnen hun rekeningen niet betalen of hebben een creditcard-schuld. Dit kan voelen als een benauwde situatie en veel stress opleveren.

Herken je dit? En geven de zorgen over schulden jou zoveel zorgen dat geen uitweg meer ziet en aan zelfmoord denkt? Zorg dan dat je contact opneemt met een schuldhulpverlener en maak dan een afspraak met je huisarts om over je situatie te praten. Praat je liever anoniem met iemand? Bel of chat dan met een hulpverlener van 113 Zelfmoordpreventie via de hulplijn om van gedachten te wisselen. Er is altijd een andere oplossing dan zelfmoord.

Schulden hebben

Het hebben van schulden kan ervoor zorgen dat je constant onder hoge druk staat. Sommige mensen blokkeren door de hoeveelheid stress en kunnen geen actie meer ondernemen. Ze maken hun rekeningen bijvoorbeeld niet meer open, iets wat de situatie alleen maar erger maakt. Zie je zelf geen oplossing meer, en denk je dan wel eens aan zelfmoord? Praat hier dan over. Met je huisarts, een vertrouwd persoon in je omgeving of bel met een van de hulpverleners van 113. Zij horen je verhaal aan en denken met je mee. 

Doe de zelftest

Pieker je veel, voel je angst, verwarring en/of veel stress? 113 Zelfmoordpreventie heeft drie zelftesten ontwikkeld. Een test is anoniem en duurt niet langer dan 5 minuten. Het advies geeft je inzicht in hoe het nu eigenlijk echt met je gaat en of het verstandig is om professionele hulp te zoeken.

Ik maak me zorgen om iemand die schulden heeft

Je kunt niet aan iemand zien of hij schulden heeft, maar er zijn wel andere signalen waar je dit uit kunt opmaken. Er staan bijvoorbeeld geregeld incassobureaus op de stoep, iemand neemt geen deel meer aan sociale gebeurtenissen als verjaardagen of neemt zijn telefoon niet meer op.

Heb je het idee dat iemand in de financiële problemen zit, maak dit dan bespreekbaar en ga samen op zoek naar professionele hulp. Denk je dat iemand met zelfmoord bezig is? Lees dan onze zelfmoordpreventiewijzer: hierin lees je wat je kunt doen om iemand met suïcidale gedachten te ondersteunen. Het is een soort hulpkaart met praktische tips en handvatten om op de juiste manier in gesprek te aan met de ander. 

Heb jij schulden en zie je geen uitweg meer? Leg dan contact met een schuldhulpverlener of bekijk het stappenplan van het Juridisch Loket. Wil je graag met iemand praten maak dan een afspraak met je huisarts of met een van de hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie.