Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Ik denk aan zelfdoding

Ik denk aan zelfdoding, wat nu? Neem contact op met ons als je gedachten hebt aan zelfdoding. Bel 24/7 naar 0800-0113 of chat met ons. Gratis, anoniem en zonder wachtlijst.

Ik denk aan zelfdoding

Ik denk aan zelfdoding, wat nu? Als je last hebt van problemen als een depressie en zelfmoordgedachten is het belangrijk om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een goede vriend(in) of familielid. Of je huisarts. Je kunt ook dag en nacht contact opnemen met 113. Wij helpen 24 uur per dag mensen die denken aan zelfdoding. Dus bel gratis 0800-0113 of chat met ons. 

Ik denk aan zelfdoding

Jaarlijks maken ongeveer 800.000 mensen wereldwijd een einde aan hun leven. Denken aan zelfdoding komt nog veel vaker voor, want niet iedereen met een depressie en zelfmoordgedachten zet de stap naar suïcide. Goede hulp kan meestal voorkomen dat je zelfmoord pleegt. Je kunt een drempel ervaren om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld omdat je je schaamt voor je gedachten aan zelfdoding. Maar praten lucht vaak op. Neem dus iemand in vertrouwen.

Depressie en zelfmoordgedachten

Er zijn allerlei vervelende symptomen die horen bij een depressie, en zelfmoordgedachten is daar één van. Ook lang aanhoudende somberheid, lusteloosheid of een leeg gevoel kan wijzen op een depressie, zeker als je ook niet meer kunt genieten van leuke dingen. Bij een ernstige depressie zien mensen soms geen uitweg meer en ligt denken aan zelfdoding op de loer. Zoek dan hulp bij mensen die weten wat ze kunnen doen om jou te helpen, zoals je huisarts. Je kunt ook terecht bij de Depressievereniging voor goede informatie en contact met lotgenoten. Dat zijn mensen die hetzelfde doormaken als jij. Want je bent niet alleen.

Denken aan zelfdoding

Help, ik denk aan zelfdoding, wat kan ik doen? Dat is een vraag die de hulpverleners van 113 iedere dag krijgen. Wij staan dag en nacht voor je klaar om je te helpen bij een depressie en zelfmoordgedachten. Bijvoorbeeld met onze zelfhulpcursus, waarbij je leert om te gaan met suïcidegedachten. Je bereikt ons 24/7 via 0800-0113 en onze chat.