Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Levenseindekliniek

Je hebt gezocht naar informatie over de Levenseindekliniek, ook wel het expertisecentrum euthanasie genoemd. Deze stichting is erop gericht mensen te helpen bij het beëindigen van hun leven. Dit doet ze alleen als degene die wil sterven voldoet aan alle zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet. Als je hieraan voldoet kan het zijn dat je huisarts niet aan je verzoek om euthanasie mee wil werken. Je kunt je dan aanmelden bij de Levenseindekliniek.

Heb je gezocht naar informatie over de Levenseindekliniek omdat je het leven niet meer ziet zitten? Denk je aan zelfdoding? Dan kan een gesprek met de hulplijn van 113 erg opluchten. Je kunt ook eerst een zelftest doen.

Wat is de Levenseindekliniek?

De Levenseindekliniek, sinds 2019 het expertisecentrum euthanasie, is een Nederlandse stichting die in 2012 is opgericht. De stichting heeft een kantoor in Den Haag. Er is geen echte levensbeëindiging kliniek. De meeste mensen ontvangen graag thuis euthanasie. Daarom is er geen levensbeëindiging kliniek waar mensen naartoe gaan. Er zijn ambulante teams van dokters en verpleegkundigen die de euthanasie uitvoeren.

Hoe werkt de Levenseindekliniek?

Veel mensen hebben de vraag "Hoe werkt de Levenseindekliniek?". Om deze vraag te kunnen beantwoorden, beschrijven we eerst het voortraject. Mensen die hun leven willen beëindigen moeten voldoen aan alle zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet. Daarna kunnen zij hun huisarts om euthanasie vragen. Wettelijk is euthanasie strafbaar. Een huisarts kan zo'n verzoek alleen inwilligen als hij zorgvuldig heeft vastgesteld dat er sprake is:

  • Van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.
  • Dat er geen behandeling mogelijk is.
  • Dat de patiënt de consequenties van het uitvoeren van de euthanasie goed begrijpt.

Ook als dit het geval is, kunnen of willen niet alle huisartsen daadwerkelijk overgaan tot euthanasie. In dat geval kunnen patiënten zich melden bij de Levenseindekliniek.

Hoe lang duurt traject Levenseindekliniek?

Als je de bovenstaande situatie herkent wil je je wellicht aanmelden. Je vraagt je misschien af: "Hoe lang duurt traject Levenseindekliniek?" Dit verschilt sterk per persoon. De eerste stap die je zet is een formulier invullen. Dit is te vinden op de website van de kliniek. Daarna start de kliniek een uitgebreid onderzoek. Ze bekijken of je aan verzoek tot euthanasie kunnen voldoen. In de praktijk is dit bij ongeveer een derde van de patiënten mogelijk. Het hele traject kan soms enkele maanden duren.

Ervaar jij je leven als ondraaglijk en uitzichtloos? Loop je rond met gedachten aan zelfdoding? Misschien heb je baat bij een gesprek met 113. Je kunt bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113. Je kunt ook met ons chatten. Er is geen wachtlijst. De hulplijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week open. Als je wilt, kun je anoniem blijven.