Manieren om zelfmoord te plegen

Denk jij aan suïcide en ben je op zoek naar manieren om zelfmoord te plegen? Wat de reden voor je zelfmoordgedachten ook is, weet dat zelfmoord geen oplossing is voor je problemen of gevoelens. Praten helpt. Met een vertrouwenspersoon in je omgeving of je huisarts. Praat je liever met een onbekende over je zelfmoordgedachten? Dan is 113 Zelfmoordpreventie er voor jou. Bij ons kun je zowel als hulpzoeker als naaste terecht voor een luisterend oor en advies. Je kunt ook online bij ons in therapie. Liever zelf aan de slag? Onze zelfhulpcursus Leven onder controle helpt je beter om te gaan met gedachten aan zelfdoding.

Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112.

Beste manier om zelfmoord te plegen

In plaats van je te helpen met manieren om zelfmoord te plegen, helpt 113 je door met je te praten, met je mee te denken en je advies te geven over je situatie. Praten lucht op en biedt weer perspectief. Je kunt 24/7 terecht bij onze vrijwilligers op de crisislijn, zowel telefonisch als via de chat.

Zelfmoord manieren tips

Heeft je vraag geen spoed maar wil je wel graag eens met een van onze psychologen overleggen over je situatie? Dat kan op werkdagen tijdens ons spreekuur (tussen 10.00 en 16.00 uur). In een gesprek van ongeveer een half uur bekijk je samen met de psycholoog wat jij nodig hebt om geholpen te zijn. Wie weet kun je na dit gesprek weer op eigen kracht verder, maar je kunt ook bij 113 in online therapie.

Snelste manier om zelfmoord te plegen

Je kunt bij 113 ook zelfstandig aan de slag met je zelfmoordgedachten door middel van onze online zelfhulpcursus. De cursus bestaat uit 6 lessen waarin je leert om je zelfmoordgedachten te begrijpen en te controleren.

Manieren om zelfmoord te plegen

Manieren om zelfmoord te plegen zijn er te over. En in de berichtgeving over suïcide wordt hierover helaas vaak uitgebreid verslag gedaan. Helaas, want het expliciet benoemen van een methode kan leiden tot copycat-gedrag, is gebleken uit verschillende onderzoeken.

10 tips voor journalisten en de Mediarichtlijn

Het niet noemen van manieren om zelfmoord te plegen, is dan ook een van de belangrijkste punten uit de 10 tips voor journalisten. Deze 10 tips, en de mediarichtlijn, zijn geschreven om de media te informeren over en handvatten te bieden voor verantwoorde berichtgeving over suïcide.

Iemand die aan zelfmoord denkt, wil namelijk over het algemeen helemaal niet dood. Die persoon wil een uitweg uit de wanhoop, wil rust in zijn of haar bestaan, wil een verandering in het leven. Binnen die wanhoop, kan iemand gaan zoeken naar de beste manier om zelfmoord te plegen.

Mocht iemand op zo’n moment geconfronteerd worden met een artikel in een krant, een radio-interview of een tv-programma, waarin de manier van zelfmoord plegen van een bekende persoon besproken wordt, dan kan dat ertoe leiden dat deze persoon besluit dit te imiteren. Vaak met een afschuwelijke afloop. Ofwel omdat iemand er op gruwelijke wijze aan overlijdt, ofwel met beschadigingen voor het leven in het ziekenhuis belandt. Nog daargelaten de pijn en verdriet voor de omgeving.

Plat gezegd kan het benoemen van manieren om zelfmoord te plegen dus een suïcide tot gevolg hebben.

113 verzoekt journalisten dan ook altijd om niet te berichten over de manieren om zelfmoord te plegen, maar altijd te verwijzen naar 113 en de hulp die wij bieden via de crisislijn, therapie en zelfhulp.

Mogelijke teksten bij een artikel over zelfmoord

Optie 1
Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0900-0113 of chat via www.113.nl. Anoniem, gratis en 24/7.

Optie 2
Lijkt je leven uitzichtloos? Heb je gedachten aan zelfmoord? Praat erover. Gratis, anoniem en 24/7 op www.113.nl of bel 0900-0113.

113 Zelfmoordpreventie biedt verschillende vormen van contact en behandeling aan. Je kunt gratis en anoniem praten of chatten over je gedachten aan zelfmoord. Een kortdurende online therapie via chat of e-mail bij een psycholoog volgen kan ook.

Optie 3
Het idee voor 113 Zelfmoordpreventie is ontstaan uit het besef dat op spreken over zelfmoord nog steeds een taboe ligt. Dit, terwijl praten juist zo essentieel is in suïcidepreventie.

www.113.nl en 0900-0113 bieden verschillende vormen van contact en behandeling aan. Je kunt gratis en anoniem praten of chatten over je gedachten aan zelfmoord. Een kortdurende online therapie via chat of e-mail bij een psycholoog volgen kan ook.

Uniek is dat professionele hulpverleners intensief samenwerken met meer dan 150 vrijwilligers van 113. Zij bedienen 24/7 de crisistelefoon en de crisis-chatlijn en kunnen hulpvragers direct doorverbinden met professionals.

Zelf op zoek naar de beste manier om zelfmoord te plegen?

113 staat aan de kant van het leven en probeert te zoeken naar een uitweg uit de wanhoop. Religieuze of ideologische achtergronden spelen geen rol. Geschat wordt dat we met de huidige schaal tientallen, wellicht honderden levens per jaar redden en veel suïcidepogingen helpen voorkomen.

Neem nu contact op met ons en bel of chat. Wij zijn er 24/7 voor je om naar je verhaal te luisteren en met je te kijken hoe je beter met je zelfmoordgedachten om kunt gaan.