Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Manieren om zelfmoord te plegen

Denk jij aan suïcide en ben je op zoek naar manieren om zelfmoord te plegen? Wat de reden voor je zelfmoordgedachten ook is, weet dat zelfmoord geen oplossing is voor je problemen of gevoelens. Praten helpt. Met een vertrouwenspersoon in je omgeving of je huisarts. Praat je liever met een onbekende over je zelfmoordgedachten? Dan is 113 Zelfmoordpreventie er voor jou. Je kunt bij ons terecht voor een luisterend oor en advies. Ook als je je zorgen maakt om iemand anders.

Je kunt bij ons ook online in therapie of coaching. Liever zelf aan de slag? Onze zelfhulpcursus Leven onder controle helpt je beter om te gaan met gedachten aan zelfdoding.

Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112.

Beste manier om zelfmoord te plegen

In plaats van je te helpen met manieren om zelfmoord te plegen, helpt 113 je door met je te praten, met je mee te denken en je advies te geven over je situatie. Praten lucht op en biedt weer perspectief. Je kunt 24/7 terecht bij onze vrijwilligers op de hulplijn, zowel telefonisch als via de chat.

Zelfmoord manieren tips

We kunnen je niet helpen met tips. Maar wel als je worstelt met het leven. Heeft je vraag geen spoed maar wil je wel graag eens met een van onze psychologen overleggen over je situatie? Kijk dan of online therapie of online coaching wat voor je is.

Snelste manier om zelfmoord te plegen

Ook voor deze vraag kun je niet bij ons terecht. Denk je aan zelfdoding en wil je graag zelf iets doen? Je kunt bij 113 ook zelfstandig aan de slag met je zelfmoordgedachten door middel van onze online zelfhulpcursus. De cursus bestaat uit 6 lessen waarin je leert om je zelfmoordgedachten te begrijpen en te controleren.

Manieren om zelfmoord te plegen

Manieren om zelfmoord te plegen zijn er te over. En in de berichtgeving over suïcide wordt hierover helaas vaak uitgebreid verslag gedaan. Helaas, want het expliciet benoemen van een methode kan leiden tot copycatgedrag, is gebleken uit verschillende onderzoeken.

10 tips voor journalisten en de Mediarichtlijn

Een van de belangrijkste punten uit de 10 tips voor journalisten is om manieren om zelfmoord te plegen niet te noemen. Deze 10 tips en de mediarichtlijn zijn geschreven om de media te informeren over verantwoorde berichtgeving over suïcide. 

Iemand die aan zelfmoord denkt, wil namelijk over het algemeen helemaal niet dood. Die persoon wil een uitweg uit de wanhoop. Wil rust in zijn of haar bestaan. Wil een verandering in het leven. In die wanhoop, kan iemand gaan zoeken naar de beste manier om zelfmoord te plegen.

Mocht iemand op zo’n moment geconfronteerd worden met een artikel in een krant, een radio-interview of een tv-programma, waarin de manier van zelfmoord plegen van een bekende persoon besproken wordt, dan kan dat ertoe leiden dat deze persoon besluit dit te imiteren. Vaak met een afschuwelijke afloop. Ofwel omdat iemand er op gruwelijke wijze aan overlijdt, ofwel met beschadigingen voor het leven in het ziekenhuis belandt. Nog daargelaten de pijn en verdriet voor de omgeving.

Plat gezegd kan het benoemen van manieren om zelfmoord te plegen dus een suïcide tot gevolg hebben.

113 verzoekt journalisten dan ook altijd om niet te berichten over de manieren om zelfmoord te plegen. We verzoek altijd om te verwijzen naar 113 en de hulp die wij bieden via de hulplijn, online therapie, online coaching en zelfhulp.

Mogelijke teksten bij een artikel over zelfmoord

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113

Verwijzing voor jongeren:

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis)

 

Zelf op zoek naar de beste manier om zelfmoord te plegen?

113 staat aan de kant van het leven en probeert te zoeken naar een uitweg uit de wanhoop. Religieuze of ideologische achtergronden spelen geen rol. Geschat wordt dat we met de huidige schaal tientallen, wellicht honderden levens per jaar redden. We helpen veel suïcidepogingen voorkomen.

Heb jij gedachten aan zelfdoding? Neem nu contact op met ons en bel of chat. Wij zijn 24/7 open om naar je verhaal te luisteren. We kijken met je mee hoe je beter met je zelfmoordgedachten om kunt gaan.