Medicijnverslaving

Ben je afhankelijk van medicijnen en zelfs in die mate dat er sprake is van een medicijnverslaving? Als je merkt dat je aan medicijnen verslaafd bent geraakt, roept dat allerlei gevoelens op. Misschien ben je depressief of denk je zelfs aan zelfdoding omdat de verslavende medicijnen je in hun greep hebben. 

Blijf niet alleen rondlopen met negatieve gedachten en praat erover; met familie of vrienden, of anoniem via 113 Zelfmoordpreventie. Laten weten hoe je je voelt, is belangrijk. 113 biedt een luisterend oor en dat kan opluchting bieden wanneer je je eenzaam voelt door medicijnen verslaving. Bel 113 of chat anoniem met een van onze medewerkers. Neem iemand in vertrouwen. Je staat er echt niet alleen voor.

Man en verslaafd aan medicijnen

Ben jij verslaafd aan medicijnen? Wist je dat er een half miljoen mensen in Nederland een medicijnen verslaving hebben? Een deel daarvan onderkent het probleem en zoekt bijvoorbeeld hulp bij de huisarts. Mannen doen dat minder snel en houden het probleem vaak voor zichzelf. Van alle zelfdodingen in 2018 waren 1176 man en 653 vrouw. 113 probeert de drempel om hulp te zoeken voor jou weg te nemen, want onze hulpverleners zijn er ook voor jou, op een anonieme en vertrouwelijke manier. Praten over je medicijnverslaving en de problemen die je ervaart kan je helpen verder te komen.

Medicijnverslaving en zit je er in de nacht doorheen?

Als je verslavende medicijnen gebruikt, kan het negatieve denkpatroon ook ‘s nachts naar voren komen. Je piekert dan en ziet mogelijk alles donkerder dan overdag. Suïcidale gedachten kunnen daarom in de nacht ook sterker naar voren komen. Ben jij nu aan het malen en kom je er zelf niet uit? Ook in de nacht zijn wij bereikbaar om naar je verhaal te luisteren. Deel daarom je gedachten over angst, depressie of zelfdoding door je medicijnverslaving en bel 113 of chat. Dat maakt de nacht minder zwaar.

Doe de zelftest

Ben je verslaafd aan medicijnen, maar nog niet zover om direct te bellen of te chatten? Doe dan eerst de zelftest als je wel eens depressief, angstig of zelfmoordgedachten hebt door je medicijnverslaving. Via 113 is het ook mogelijk om aan zelfhulp te doen of online therapie of online coaching te volgen.