Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Onverwerkte emoties

Onverwerkte emoties kunnen allerlei gevolgen hebben. Zo kun je relatieproblemen krijgen en kunnen opgekropte emoties lichamelijke klachten als maagklachten en hoofdpijn tot gevolg hebben. Uiteindelijk kunnen opgekropte emoties er zelfs toe leiden dat je gedachten aan zelfdoding krijgt. Is dat bij jou het geval? Neem dan iemand in vertrouwen. Heb je niemand in je omgeving met wie je je suïcidegedachten wilt delen? Wij bieden je dag en nacht een luisterend oor. Je bereikt ons via telefoonnummer 113, of bel gratis naar 0800-0113. Je kunt ook met ons chatten.

Onverwerkte emoties kunnen suïcidale gedachten opwekken

Jaarlijks plegen 800.000 mensen zelfmoord. Het grootste deel van hen is man. Onverwerkte emoties kunnen een belangrijke oorzaak zijn van gedachten aan zelfdoding. Ze kunnen ontstaan door bijvoorbeeld geweld, misbruik en lichamelijke of emotionele verwaarlozing. Dit kan leiden tot een trauma dat je niet zomaar verwerkt. Maar ook kleinere problemen zijn niet altijd makkelijk bespreekbaar. Het opkroppen van je gevoelens kan je eenzaam maken. Daarmee wordt de drempel om hulp te zoeken en van je problemen af te komen nog hoger. Leiden je problemen tot gedachten aan zelfdoding? Probeer hier dan toch over te praten. Hoe moeilijk dat ook is. Bij onze hulplijn kan je 24/7 terecht voor een vertrouwelijk en anoniem gesprek. Bel 113, gratis 0800-0113 of chat.

Opgekropte emoties en lichamelijke klachten

Onverwerkte emoties kunnen symptomen als pijn en misselijkheid veroorzaken. Je maakt langdurig stresshormonen als cortisol aan, die je bloeddruk verhogen en tot hart- en vaatziekten kunnen leiden. Ook gaat de spanning vaak in je spieren zitten. Om dergelijke problemen te voorkomen of te behandelen, is het belangrijk om onverwerkte emoties te verwerken. De eerste stap is erover praten met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook naar je huisarts gaan of contact opnemen met Fier. Zij bieden hulp aan mensen die veel meegemaakt hebben en daardoor nu problemen hebben.

Onverwerkte emoties verwerken

Praten over je problemen lucht vaak op. Zeker ook als het gaat over gedachten aan zelfmoord. Je kunt daarvoor 24/7 terecht bij 113. Wij luisteren graag en helpen je grip te krijgen op je suïcidale gedachten. Liever schrijven dan praten? Chat dan met ons. Je mag er altijd voor kiezen om anoniem te blijven als je dat wilt. Dat geldt ook voor de online therapie en online coaching die wij bieden. Maar waar je ook voor kiest: je staat er niet alleen voor. Neem dus vandaag nog contact op via telefoonnummer 113 of 0800-0113 of onze chat