Postnatale depressie

Heb ik een postnatale depressie?

Voel je je na de geboorte van je baby neerslachtig, angstig en somber? Dan kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt. Ongeveer 10% van de vrouwen krijgt na de bevalling last van een postnatale depressie. De officiële term hiervoor is trouwens postpartum depressie.
Twijfel je of jij een postnatale depressie hebt? Doe dan de zelftest depressie. Ontdek of je mogelijk last hebt van een depressie. Misschien is er meer aan de hand. En denk je ook weleens aan de dood als oplossing voor je problemen. Doe dan de zelftest zelfmoordgedachten. Je krijgt direct een advies op je scherm. Praten en hulp zoeken is altijd goed om te doen.

Symptomen postnatale depressie

Als je net moeder bent is het niet zo gek dat je moe bent of zorgelijk. Je slaapt minder en bent ineens verantwoordelijk voor een klein mensje. Maar sommige vrouwen blijven maandenlang somber. In dat geval kan er sprake zijn van een postnatale depressie.

De belangrijkste symptomen van een postnatale depressie

 • Sombere stemming.
 • Huilbuien.
 • Leeg ‘doods’ gevoel van binnen.
 • Vermoeidheid.
 • Geen of juist veel eetlust.
 • Geen interesse in je baby of juist overbezorgdheid.
 • Slapeloosheid of juist heel veel slapen.
 • Angst of paniekaanvallen.
 • Piekeren.
 • Weinig zelfvertrouwen, het gevoel ongeschikt te zijn voor het moederschap.
 • Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Wil je meer weten over postnatale depressie kijk dan op https://www.mentaalvitaal.nl/postnatale-depressie

Postnatale depressie en waanideeën

Sommige moeders krijgen last van waanideeën. Ze verliezen het contact met de werkelijkheid. Ze hebben terugkerende gedachten dat ze hun baby iets aan doen. Dit kan zo angstaanjagend voelen dat sommige vrouwen overwegen zichzelf en hun baby iets aan te doen. In zo’n geval kan er sprake zijn van een psychose en is direct deskundige hulp nodig.

Behandeling postnatale depressie

Een postnatale depressie duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden. In sommige gevallen kan het jaren aanhouden. Gelukkig werkt behandeling met gesprekstherapie of medicijnen in veel gevallen. Overleg met je huisarts welke behandeling voor jou het meest geschikt lijkt.

Denk je aan zelfmoord

Soms kan je je zo depressief voelen dat zelfmoord een oplossing lijkt. In dat geval is het belangrijk dat je je gedachten deelt met anderen. Blijf niet in je eentje met dat wanhopige gevoel rondlopen. Praat erover met anderen en zoek samen passende hulp.

Wil je anoniem en vertrouwelijk praten met een deskundige vrijwilliger? Wij zijn 24/7 geopend. Je kunt bellen of chatten. Je kunt anoniem blijven als je wilt. Of meld je aan voor online therapie. Ga samen met een van onze psychologen aan de slag met je zelfmoordgedachten. Ben je jonger dan 16? Of ben je al in behandeling maar lukt het niet om je gedachten aan zelfdoding te bespreken met je behandelaar? Meld je dan aan voor online coaching.