Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Seksueel misbruik gevolgen

Een veelvoorkomende traumatische gebeurtenis is seksueel misbruik. Gevolgen kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn. En het kan voor iedere persoon anders zijn. Soms leidt het tot gedachten aan zelfmoord. Is dat bij jou het geval? Als je hier niet goed over durft te praten, biedt 113 zelfmoordpreventie hulp. Je kunt chatten en bellen (0800-0113) met onze hulplijn. Anoniem en vertrouwelijk.

Weet je niet goed of je suïcidaal bent? Doe dan een zelftest en ontvang direct advies wat je het beste kunt doen.

Seksueel misbruik gevolgen

Je zoekt op internet naar "seksueel misbruik gevolgen". Als jij slachtoffer bent is het verstandig om hier over te praten en hulp te zoeken.

Heeft het zo'n impact op je dat je (wel eens) gedachten hebt aan de dood? Zie je soms geen uitweg meer en word je daar wanhopig van? Ook dan is het aan te raden om te praten over je gedachten en gevoelens. In beide gevallen is het heel zwaar om hier alleen mee rond te lopen. En het kan zijn dat je veel piekert en daardoor slechter slaapt. Om dit wat te doorbreken kan praten helpen. Wil je liever eerst anoniem praten met iemand? Bel naar 113 of gratis naar 0800-0113. Of chat met ons. Gratis en vertrouwelijk. We zijn er 24/7 voor je.

Psychische gevolgen seksueel misbruik

De gevolgen van seksueel misbruik kunnen verschillen. Veel voorkomende kenmerken zijn:

  • Wantrouwen en je verraden voelen.
  • Gevoelens van schaamte en schuld.
  • Laag zelfbeeld.
  • Moeite met het aangaan van hechte relaties.
  • Moeite met het stellen van grenzen.
  • Wegstoppen van wat gebeurd is en de emoties die daarmee gepaard gingen. Met als gevolg bijvoorbeeld een gevoel van innerlijke leegte.
  • Afkeer van jezelf.
  • Fysieke problemen.
  • Gedachten aan zelfmoord.

Behandeling

Belangrijk in het verwerkingsproces is dat er serieus naar je geluisterd wordt. Het ontkennen van een verhaal kan veel schade aanrichten. Erover praten is vaak al heel moeilijk. Hoe eerder je dit durft, hoe beter. Hoe meer nare gevolgen deze ervaring heeft, hoe belangrijker het is om er zo snel mogelijk met iemand over te gaan praten en op zoek te gaan naar wat jou kan helpen. Je kan bijvoorbeeld eerst met een vriend of vriendin die je vertrouwt praten. Of je stapt meteen naar de huisarts. Je huisarts heeft hier vaker mee te maken gehad. Hij of zij weet waar je voor hulp terecht kan.

Wanneer iemand jou vertelt over zijn of haar ervaringen, ga dan niet vragen naar details. Luister naar het verhaal, naar de gevoelens. En help de ander hulp te vinden, bijvoorbeeld bij de huisarts.

Heb jij nu hulp nodig en wil je praten over je gedachten aan de dood? Bel 0800-0113 of chat dan (anoniem) met de hulplijn