Suïcidaal

Wanneer je leven ondragelijk lijkt en de wanhoop en uitzichtloosheid steeds erger worden, kan je je suïcidaal gaan voelen. Een einde maken aan je leven kan dan nog de enige oplossing lijken. Zelfmoord is een definitieve oplossing voor problemen die doorgaans tijdelijk zijn. 90% van de mensen die aan zelfmoord denken komen er uiteindelijk met steun van anderen uit.

Geef jezelf de tijd en de ruimte om te kijken of je een alternatieve weg kunt inslaan. Praat erover, met familie, en vriend(in), een hulpverlener. Of neem contact op met ons. Wij zijn er voor je, iedere dag, elk uur.  Liever direct zelf aan de slag? Onze zelfhulpcursus Leven onder controle leert je beter om te gaan met je gedachten aan zelfdoding.

Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112.

Suïcidaal? Therapie kan helpen

Voel jij je suïcidaal? Therapie kan je helpen je gedachten te ordenen, wat meer rust te krijgen in je hoofd en uit je tunnel te komen. Het idee zelfmoord te plegen kan voelen als een ontsnappingsmogelijkheid uit de ellende. De gedachte aan zelfmoord kan daarom een gevoel van rust en opluchting geven. De eenvoud van de gedachte is aantrekkelijk als het leven ingewikkeld is. Gevoelens veranderen en problemen kunnen zich oplossen met hulp. Als je de stap durft te maken om hulp te zoeken hoef je de dingen niet meer alleen op te lossen. Bij 113 kan je zonder lange wachtlijsten starten met online therapie.

Pijn en problemen

Wanneer pijn ondraaglijk lijkt en je bang bent dat problemen onoplosbaar zijn ontstaat wanhoop. Vanuit de wanhoop kan je gaan denken dat de pijn en problemen ophouden door zelfmoord te plegen. De gedachte aan zelfmoord ontstaat dus in een situatie waarin je lijdt aan pijn die ondraaglijk lijkt en waarin je worstelt met problemen die onoplosbaar lijken. Maar de meeste mensen willen niet dood, ze willen alleen niet zo verder leven.

Zorgen om suïcidaal gedrag

Heb jij iemand in je omgeving waarover je je zorgen maakt dat hij of zij het leven niet meer aankan? Zie je signalen van suïcidaal gedrag en denk je "deze persoon is misschien wel suïcidaal?" Therapie kan helpen om beter om te gaan met deze gedachten en gevoelens. Attendeer iemand op de online therapie van 113.

Daarnaast is het belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt. Dat is misschien niet iets dat je zomaar doet; praten over suïcidaliteit is nog steeds een taboe. Toch denken jaarlijks heel veel mensen aan. Maar meer dan 99% weet op tijd van die eenzame weg af te komen. Dat doen ze zelf, samen met hun omgeving en vaak ook met professionele hulp. Lees onze zelfmoordpreventiewijzer hoe je iemand kunt helpen.