Wanneer je leven ondraaglijk lijkt en de wanhoop en uitzichtloosheid steeds erger worden, kan je je suïcidaal gaan voelen. Een einde maken aan je leven kan dan nog de enige oplossing lijken. Zelfmoord is een definitieve oplossing voor problemen die doorgaans tijdelijk zijn. 90% van de mensen die aan zelfmoord denken komen er (uiteindelijk) met steun van anderen uit.
Geef jezelf de tijd en de ruimte om te kijken of je een alternatieve weg kunt inslaan. Praat erover, met familie, een vriend(in), een hulpverlener. Of neem contact op met ons via de hulplijn. Wij zijn er voor je, iedere dag, elk uur. Liever direct zelf aan de slag? Onze zelfhulpcursus Leven onder controle leert je beter om te gaan met je gedachten aan zelfdoding.
Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112.
Voel jij je suïcidaal? Therapie of coaching kan je helpen je gedachten te ordenen, wat meer rust te krijgen in je hoofd en uit je tunnel te komen. Het idee zelfmoord te plegen kan voelen als een ontsnappingsmogelijkheid uit de ellende. De gedachte aan zelfmoord kan daarom een gevoel van rust en opluchting geven. De eenvoud van de gedachte is aantrekkelijk als het leven ingewikkeld is. Maar gevoelens kunnen veranderen en problemen kunnen opgelost worden met hulp. Als je de stap durft te maken om hulp te zoeken hoef je de dingen niet meer alleen op te lossen. Bij 113 kan je zonder lange wachtlijsten starten met online therapie of coaching.
Wanneer je pijn ondraaglijk lijkt en je bang bent dat je problemen niet op te lossen zijn zijn ontstaat wanhoop. Vanuit de wanhoop kan je gaan denken dat de pijn en problemen ophouden door zelfmoord te plegen. De gedachte aan zelfmoord ontstaat dus in een situatie waarin je lijdt aan pijn die ondraaglijk lijkt en waarin je worstelt met problemen die onoplosbaar lijken. Maar waarschijnlijk wil je, net als de meeste mensen niet dood, maar wil je alleen niet zo verder leven.
Heb jij iemand in je omgeving waarover je je zorgen maakt dat hij of zij het leven niet meer aankan? Zie je signalen van suïcidaal gedrag en denk je "deze persoon is misschien wel suïcidaal?". Ga dan het gesprek aan en vraag ernaar. Het is belangrijk dat je suïcidaal gedrag bespreekbaar maakt. Dat is misschien niet iets dat je zomaar doet; praten over suïcidaliteit is nog steeds een taboe. Toch denken er jaarlijks heel veel mensen aan. Maar meer dan 99% weet op tijd van die eenzame weg af te komen. Dat doen ze zelf, samen met hun omgeving en vaak ook met professionele hulp.
In onze gratis online training suïcidepreventie leer je binnen een uur signaleren, praten en doorverwijzen naar hulp. Wil je liever overleggen? Neem dan gerust contact op met onze chat voor advies hoe je iemand het beste kan helpen.
Therapie of coaching kan helpen om beter om te gaan met deze gedachten en gevoelens. Wijs iemand op de online therapie en coaching van 113.