Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Treinsuïcide

Treinsuïcide komt relatief veel voor in Nederland. Ben jij hier op de een of andere manier zelf bij betrokken? Of iemand in je omgeving? Ben jij of de ander in levensgevaar? Bel dan nu 112.

Voel jij je wanhopig en heb je (soms) gedachten aan zelfdoding? Heb je daarom gezocht op "treinsuïcide"? Weet dan dat veel mensen gedurende een bepaalde periode in hun leven denken aan de dood. Omdat ze het niet meer zien zitten en een uitweg zoeken. Bij het overgrote deel gaan die gedachten ook weer over. Belangrijk is dat je praat over je gedachten aan zelfdoding. En hulp zoekt. Als je er alleen mee rond blijft lopen kom je er vaak niet uit. Praten geeft ruimte om weer wat beter na te denken. Het haalt de druk van de ketel. Het doorbreekt even het piekeren. Als je een keer (anoniem) wilt praten, bel dan 0800-0113 of chat met onze hulplijn.

Ben je op zoek naar statistische cijfers over zelfdoding? Klik dan hier.

Treinsuïcide

Treinsuïcide is iets waar je liever niet mee te maken krijgt. Het heeft een enorme impact op heel veel mensen. Ben je er toch bij betrokken geweest? Als naaste of nabestaande? Of heb je misschien zelf een poging gedaan? Of het overwogen? Zoek dan hulp. Praat erover. Het is te zwaar en beklemmend om alleen mee rond te lopen. Misschien durf je er niet over te praten. Schaam je je. Of wil je een ander niet met zoiets belasten. Je kunt naar je huisarts gaan. Of een keer chatten of bellen (0800-0113) met onze hulplijn. Dat kan ook anoniem. De hulplijn is 24/7 open.

Misschien heb je al een hulpverlener en vind je het lastig om erover te beginnen. Het kan ook zijn dat je hulpverlener geen ruimte biedt. Meld je dan aan voor online coaching. Je gaat dan met een vaste behandelaar in een aantal sessies kijken hoe je dit toch kunt bespreken.

Treinsuïcide cijfers

Treinsuïcide cijfers zijn onderdeel van de zelfmoordcijfers in het algemeen. Deze worden jaarlijks gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afdeling Onderzoek van 113 maakt jaarlijks een analyse van de cijfers zelfdoding in Nederland. Als je hier vragen over hebt, neem dan contact op met de afdeling Onderzoek.

Catalogus onderzoek suïcide in Nederland

De afdeling Onderzoek heeft een catalogus opgezet. Hierin staat het bestaande en lopende onderzoek over suïcidepreventie in Nederland van de afgelopen 10 jaar. Per onderzoek zijn de belangrijkste specificaties benoemd. Er is een Nederlandse lekensamenvatting beschikbaar.  
 

Loop je zelf rond met gedachten aan de dood? Omdat je wanhopig bent en niet meer weet hoe je verder moet? Praat dan met iemand over die gedachten. Bij ons kan je 24/7 terecht bij de hulplijn. Je kunt anoniem chatten of bellen (0800-0113) met een van onze ervaren hulpverleners.

Maak je je zorgen om iemand anders? Ook dan kan je bij ons terecht. Klik hier voor de mogelijkheden.