Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Zelfdoding

Denk jij aan zelfdoding of zelfmoord? Het is heel belangrijk om zelfmoordgedachten uit te spreken naar iemand in je omgeving die je vertrouwt. Zoals een familielid, goede vriend(in) of je huisarts. Praten over zelfdoding helpt. Het lucht op en geeft je weer toekomstperspectief. Vind je het fijner hierover met iemand te praten die geen bekende van je is? Dan kun je bij 113 Zelfmoordpreventie terecht. Wij bieden hulp aan mensen met gedachten over zelfdoding en hun naasten. Bel naar 0800-0113 of chat met een van onze hulpverleners of ga in online therapie of online coaching.

Zelfdoding: waarom denkt iemand aan zelfdoding?

Waarom iemand aan zelfdoding denkt, verschilt van mens tot mens. Vaak voelen mensen met een wens tot zelfdoding zich eenzaam, angstig of depressief. Ze hebben het idee dat ze er allen voor staan en dat niemand ze begrijpt. Zelfdoding lijkt dan een oplossing voor al deze problemen.

Wens tot zelfdoding

Denk jij aan zelfdoding? Deel deze gedachten dan met mensen in je omgeving. Het helpt ontzettend om over deze gevoelens te praten. Je doorbreekt de negatieve gedachtenspiraal en creëert ruimte voor oplossingen. Je kunt ook een afspraak maken bij de huisarts, hij kan je doorverwijzen naar de juiste vorm van psychologische hulp.

Vind je het fijner om met een onbekende te spreken over je zelfmoordgedachten? Dan kun je bij 113 terecht. Wij zijn 24/7 geopend voor iedereen die in een crisis zit. Wil je juist rustig eens overleggen? Dan kun je onze psychologen bellen op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur op telefoonnummer 020 311 38 88. Samen kunnen jullie besluiten online therapie of online coaching in te zetten.

Zelftest zelfdoding

Weet je nog niet zeker of therapie bij 113 iets voor je is? Dan kun je ervoor kiezen eerst een van onze zelftesten te maken. De testen duren niet meer dan 3 minuten en geven het advies direct op je scherm. Zo weet je meteen of het wenselijk is om in therapie te gaan. Deze testen kun je bij ons doen:

Angst om over zelfdoding te praten

Mensen die aan zelfmoord denken voelen zich hier vaak alleen in. Ze willen er misschien wel over praten. Maar ze durven dat niet. Dat komt omdat denken aan zelfmoord voor hen een manier is om te overleven. Een manier om zich te beschermen tegen pijn. En tegen het vooruitzicht van nog meer moeilijkheden. Praten kan opluchten. Maar praten kan ook pijn doen. Angstig maken. Leiden tot nog meer verlies. De zaken nog moeilijker maken.

Mensen die aan zelfmoord denken snakken naar contact. Maar ze zijn er vaak ook zo bang voor. Betekent dit dat je hen dan maar met rust moet laten? Niet als je denkt dat je kunt omgaan met hun verhaal. Als je echt kunt luisteren. En niet oordeelt. Als je kunt begrijpen dat iemand de dood als een mogelijke oplossing ziet. Dat kan moeilijk zijn, en misschien lukt je dat niet. Dat is geen schande!

Praten over zelfdoding

Zelfmoord is een moeilijk onderwerp dat veel emoties bij je op kan roepen. Schaam je niet. 113 kan je helpen om te gaan met deze situatie. En 113 kan het luisteren van je overnemen als dat te zwaar wordt. Vermoed jij de wens tot zelfdoding bij iemand in je omgeving? Ook dan is 113 er voor jou.

Zit je nu in een crisis en wil je met iemand praten? Start dan een chat met een van onze hulpverleners van de hulplijn of bel ze gratis op 0800-0113.