Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Zelfmoordpoging strafbaar

Je bent terechtgekomen op deze pagina omdat je je afvraagt of een zelfmoordpoging strafbaar is. In Nederland, België en Suriname is dat niet het geval. Het enige wat een zelfmoordpoging strafbaar zou kunnen maken, is als je anderen ermee in gevaar brengt. Ook is iemand helpen bij het doen van een zelfmoordpoging strafbaar.

Kwam bij jou de vraag "Is een zelfmoordpoging strafbaar" op omdat je zelf veel aan zelfdoding denkt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving die heeft aangegeven zelfmoordgedachten te hebben? Heb je vragen over hoe je hiermee om kunt gaan? Bel naar 0800-0113 of chat met ons. Dit kan ook anoniem.

Zelfmoordpoging strafbaar?

Is een zelfmoordpoging strafbaar? In ons land is het strafbaar als je iemand van het leven berooft. Maar wat als je zelf die persoon bent? Zoals we hierboven al uitlegden, is (een poging tot) zelfdoding in Nederland, België en Suriname niet strafbaar. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen. Een zelfmoordpoging is strafbaar als je hiermee niet alleen je eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar brengt.

Denk je aan zelfdoding en wil je iemand vragen om je te helpen met het beëindigen van je leven? Dan is het goed om te weten dat iemand helpen bij een zelfmoordpoging wel strafbaar is. Het gaat dan om levensberoving op verzoek of helpen bij zelfdoding. Ook iemand aanzetten tot een zelfmoordpoging is strafbaar.

Ben je op zoek gegaan naar deze informatie omdat je rondloopt met zelfmoordgedachten? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving die aan zelfdoding denkt? Dan kan een gesprek met een hulpverlener van de hulplijn van 113 erg opluchten. Er is geen wachtlijst, dus je kunt meteen iemand spreken. Doe je liever zelfstandig wat aan je gedachten aan suïcide? Dan is de zelfhulpcursus Leven onder controle misschien heel geschikt voor jou. Je kunt direct beginnen. Mocht je toch een vraag hebben, dan kan je die stellen aan een van onze zelfhulpcoaches.

Als je aan zelfdoding denkt

Als je aan zelfdoding denkt, is dat waarschijnlijk omdat je door een zeer moeilijke periode heengaat. De kans is groot dat je veel pijn en wanhoop voelt en denkt dat je leven uitzichtloos is. Misschien vind je het erg moeilijk om over je gevoelens en zelfmoordgedachten te praten.

Mogelijk schaam je je ervoor, of ben je bang iemand ermee lastig te vallen. Dan kan erover praten met een neutraal persoon heel fijn zijn. Je kunt even stoom afblazen. Alles vertellen wat je op je hart hebt. Alle gesprekken via telefoon of chat met 113 zijn vertrouwelijk. Wij oordelen niet over wat je te vertellen hebt. Je kunt anoniem blijven als je wilt. bel 0800-0113 of start een chat.