Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Ervaringsdeskundigen

Veel mensen die worstelen met zelfmoordgedachten en de juiste hulp zoeken, leren op een goede manier om te gaan met deze gedachten. Het leven wordt voor hen weer een stuk dragelijker. Misschien ben jij ook wel door deze fase gegaan en heb je een punt bereikt dat je nu iets voor anderen wilt betekenen om zelfmoordgedachten de baas te worden. Dat kan! Lees hieronder de verschillende mogelijkheden voor ervaringsdeskundigen. 

Opleiding ervaringsdeskundige in de zorg

Daarnaast kun je een opleiding volgen tot ervaringsdeskundige in de zorg. Een ervaringsdeskundige is zelf hersteld van een psychische aandoening. Herstel betekent in deze context niet dat je geen psychische klachten meer ervaart, maar dat je met deze klachten hebt leren omgaan en in staat bent een zinvol leven te leiden met of ondanks deze klachten. In Nederland zijn de opleidingen tot ervaringsdeskundigen divers. Zo kun je korte oriënterende cursussen van een paar maanden volgen tot een Associate Degree ‘op HBO niveau in twee jaar. Meer informatie over de verschillende opleidingen tot ervaringsdeskundige vind je op de website van ervaringsdeskundige.nl

Samen sterk zonder stigma

Als je jouw persoonlijke verhaal wilt inzetten voor anderen, kun je je aanmelden bij Samen sterk zonder stigma, zij zijn regelmatig op zoek naar ambassadeurs die het stigma op het hebben van psychische klachten willen doorbreken.

Informatie voor ervaringsdeskundigen met betrekking tot suïcidaliteit

Ben jij al als ervaringsdeskundige werkzaam in de GGZ of in aanverwante velden en wil je jouw ervaringsdeskundigheid inzetten? Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben dankzij een ZonMW-subsidie een website gemaakt voor ervaringsdeskundigen en ervaringsdeskundigen in opleiding over dit thema. Op deze website vind je handvatten, kennis en mogelijkheden op dit gebied.