Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Jeugddomein

Inleiding

Iedereen die in de zorg met jongeren werkt, komt wel een keer in aanraking met suïcidaliteit. Het raakt professionals, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Als professional zit je mogelijk met vragen: hoe ga ik het gesprek aan over suïcidaliteit, wat kan ik het beste doen en wat als een jongere geen hulp wil?

Op deze én andere vragen vind je hier antwoorden en handige verwijzingen. De pagina bevat een overzicht van wat er beschikbaar is op het vlak van suïcidaliteit en suïcidepreventie bij jongeren.

Leidraad en handreikingen

Er loopt momenteel een project waarin samen met jongeren die in zorg zijn (geweest), naasten en professionals gewerkt wordt aan het ontwikkelen van een suïcidepreventie aanpak die door het hele jeugddomein kan worden gebruikt. Dit project heet ‘Netwerkbrede werkwijze suïcidepreventie jongeren‘. De aanpak wordt beschreven in de leidraad ‘Suïcidepreventie bij jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ en in aanvullende handreikingen.

Belangrijke elementen in de suïcidepreventie aanpak zijn bijvoorbeeld het maken van contact met de jongeren en hun wanhoop, het actief samenwerken met naasten en andere professionals, het werken met een veiligheidsplan en zorgen voor continuïteit van zorg. Ook worden er bijpassende trainingen voor professionals ontwikkeld, leernetwerken opgezet, en is er aandacht voor het registreren van suïcidaliteit. Het doel van het project is om samen suïcidaliteit te verminderen en waar mogelijk te voorkomen onder jongeren die in zorg zijn.

Beschikbaar voor jongeren


Laagdrempelige organisaties. Jongeren kunnen zonder verwijzing bij een aantal laagdrempelige organisaties terecht. Deze zijn te vinden op Jongeren Hulp Online en op Brainwiki.

Bellen en chatten. Jongeren kunnen 24/7 bellen en chatten met de hulplijn van 113.

Zelfhulpcursus. Heeft een jongere zelfmoordgedachten en wil deze er iets aan doen, dan is deze zelfhulpcursus van 113 een goede stap. Het maakt niet uit of de jongere al hulpverlening krijgt. Belangrijk: Het is wel belangrijk dat er meer hulp is als de zelfmoordgedachten overheersend zijn. 

Eigen Kracht Centrale. Sommige gemeenten hebben een contract met de Eigen Kracht Centrale. Ter overbrugging van de wachttijd kan er dan een Eigen Kracht-conferentie georganiseerd worden.

Houdmoed.nl. Het platform houdmoed.nl biedt ervaringsverhalen van hoop, informatie en tips: houdmoed.nl

Voor ouders. Ouders van jongeren kan je verwijzen naar de website ouders.zelfmoord1813.be Dit is een Belgische website waarop ze veel kunnen lezen. Voor telefonisch advies kun je ze verwijzen naar de overleglijn van 113: 020-311 3888.

Algemene informatie


Vraag maar-training ‘In gesprek met een jongere’. In deze training ontwikkeld door 113 leer je hoe je het gesprek met een jongere kan voeren over gedachten aan zelfdoding.

Kennisdossier suïcidepreventie bij jongeren. Dit kennisdossier is ontwikkeld door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP). Het dossier bevat de laatste inzichten op het gebied van suïcidepreventie bij jongeren.

Single van Nigel Sean en 113. Nigel Sean, die lange tijd zelf kampte met suïcidale gevoelens, maakte het refrein van het nummer live op Twitch samen met andere jongeren. “Met deze single willen we jongeren en hun omgeving meegeven écht naar elkaar te kijken en naar elkaar te luisteren.”

Suïcidepreventie in het onderwijs. Hier vind je informatie over suïcidepreventie in het onderwijs.

Cijfers suïcidaliteit onder jongeren


Factsheet suïcidaliteit onder jongeren. Deze factsheet van 113 geeft informatie over het aantal suïcides bij jongeren, risicofactoren en wat je kan doen bij suïcidaliteit.

Suïcide onder jongvolwassenen tussen 20-30 jaar: de laatste cijfers en inzichten over suïcidaliteit bij jongvolwassenen.

Overleg en advieslijn professionals

113 heeft een ‘Overleg en advieslijn professionals’, waarop professionals op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bereikbaar zijn: 020-311 3888.

Contact


Vragen over het jeugddomein?
Onze kwartiermakers jeugd vertellen je graag meer.