Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Hoe verhoudt de Vraagmaar app zich tot de gatekeepertraining?

113 biedt zowel een gatekeepertraining als de Vraagmaar app. Beide zijn erop gericht om je te helpen omgaan met iemand in je omgeving die aan zelfmoord denkt. Er zijn echter ook verschillen.

De gatekeepertraining

De gatekeepertraining heeft tot doel het aanleren van kennis, houding en vaardigheden om te kunnen signaleren, het gesprek aan te gaan over zelfmoordgedachten en weten welke route te volgen bij verwijzing.

Het leren van de gespreksvaardigheden staat centraal. Dat wil zeggen dat er veel geoefend wordt in tweetallen waarbij de twee aanwezige trainers deelnemers voorzien van feedback. Er zijn maar liefst drie oefenrondes waardoor binnen de training al een leercurve te zien is. De gatekeepertraining is middels een effectmeting getoetst en effectief gebleken. Lees meer hierover in dit artikel.

De training is gericht op professionals of vrijwilligers die in hun werk te maken kunnen krijgen met mensen met suïcidale gedachten. De kosten voor een gatekeepertraining zijn (per 1 januari 2019) E 950,- (vrijgesteld van BTW), voor in totaal 14 deelnemers.

Online training suïcidepreventie

Onze online training suïcidepreventie leert je in een uur meer over het signaleren van mogelijke suïcidaliteit, het bespreekbaar maken ervan en samen hulp zoeken. Deze training is ook een goede voorbereiding op de gatekeepertraining

De Vraagmaar app

De Vraagmaar app is voor iedereen die meer wil weten over zelfmoord(gedachten), hoe deze ontstaan en wat te doen als iemand in je omgeving aan zelfmoord denkt. De app biedt dezelfde theorie die de basis vormt voor de gatekeepertraining.

De app biedt meer dan alleen kennis. Middels een kleine ‘vingeroefening’ kun je als individu oefenen met het stellen van vragen. De app is daardoor interactief. De app is gratis en anoniem. Omdat je de app zelfstandig doorloopt, krijg je geen persoonlijke feedback op het voeren van een gesprek - wat je in de groepstraining uiteraard wel krijgt.