13 Reasons Why

De Netflixserie 13 Reasons Why gaat over de 17-jarige Hannah Baker die besluit een einde aan haar leven te maken. Ze laat zeven cassettebandjes achter waarin ze klasgenoten vertelt waarom zij hebben bijgedragen aan haar dood. De situatie wordt erg herkenbaar weergegeven waardoor veel tieners zich kunnen herkennen in dit verhaal. De zelfmoord van Hannah wordt voorgesteld als enige mogelijke uitweg en is zeer expliciet in beeld gebracht. Dit kan jongeren op ideeën brengen en zelfmoordgedachten triggeren (copycat-effect). Vooral voor jongeren die zelf aan zelfmoord denken en zich identificeren met het hoofdpersonage kan het bekijken van de serie risicovol zijn.

Flyer voor jongeren, ouders en leerkrachten

13 Reasons Why wordt op verschillende manieren ontvangen. Velen zijn lovend, anderen zetten er hun vraagtekens bij vanwege het mogelijke gevaar op het aanzetten tot zelfmoord, het zogeheten copycat-effect. In Europa is veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van berichtgeving over zelfmoord. De meeste onderzoeken beschrijven een imitatie-effect/copycateffect. 113 is daarom erg terughoudend geweest over deze serie. Na de release zochten veel jongeren, ouders en leerkrachten contact met 113 om in gesprek te gaan over de inhoud van de serie. Het maakte verschillende emoties los en riep veel vragen op.

Om deze reden is er een flyer voor jongeren ontwikkeld met tips die kunnen helpen bij het kijken van de serie. Ook is er een flyer voor ouders en leerkrachten ontwikkeld met meer achtergrondinformatie over zelfmoordgedachten en tips om het gesprek aan te gaan met jongeren.

Nieuw seizoen

Sinds 23 augustus is er een nieuw seizoen uitgekomen van 13 Reasons Why. In dit seizoen gaat het minder over zelfmoord, maar meer over andere maatschappelijke onderwerpen. Als je de serie opnieuw gaat kijken is het goed om te weten dat de beruchte zelfmoordscene aan het einde van seizoen 1 inmiddels uit de serie gehaald is. Deze beslissing heeft Netflix gemaakt op basis van verschillende adviezen van experts m.b.t. mediawijsheid en het copycat-effect. 

Boek

De serie 13 Reasons Why is gebaseerd op een boek en dit boek wordt veel gelezen op scholen. Het boek staat dit jaar op de Blackbirds, een lijst met Engelstalige leesboeken voor middelbare scholen. Ook het boek zorgt voor veel gespreksstof en vragen. Om deze reden is er een sticker gemaakt die in de boeken geplakt kan worden. De sticker verwijst naar de contactgegevens van 113. Mocht de inhoud iets losmaken dan wordt er een optie geboden om hulp te zoeken en daarover te praten. Daarnaast is er een poster ontwikkeld voor scholen die aandacht besteden aan de serie en/of het boek. Deze poster kan in klaslokalen worden opgehangen waar dit onderwerp ter sprake komt. De poster is in stijl van 13 Reasons Why opgemaakt en verwijst naar de contactgegevens van 113.

Downloaden of bestellen materiaal

Overweeg je in de klas aandacht te besteden aan 13 Reasons Why en twijfel je hoe je dit moet aanpakken? De flyer voor jongeren, de flyer voor scholen, de sticker en de poster zijn gratis te downloaden. Ook is het mogelijk om het materiaal in gedrukte versie op te vragen. Vul hiervoor het bestelformulier in.