Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Betrek jongeren bij suïcide onderzoek

Betrek jongeren bij suïcide onderzoek

Nieuw onderzoek laat zien dat het betrekken van jongeren bij psychologische autopsie studies waardevolle informatie oplevert. Het systematisch vergelijken van interviews met ouders en met peers van een overleden jongere toonde aan dat jongeren over bepaalde levensgebieden andere informatie of juist meer informatie wisten te geven dan ouders. Vooral over bepaalde gebeurtenissen met betrekking tot school, sociale relaties, pesten, gebeurtenissen in de gezinssituatie en sociale media vertelden jongeren vaak meer details.

Psychologische autopsie

In Nederland is suïcide onder jongeren van 10 tot 20 jaar doodsoorzaak nummer 1. Een goede manier om onderzoek te doen naar de achtergronden en het ontstaan van suïcidaliteit bij jongeren is de ‘psychologische autopsie studie’. Met deze onderzoeksmethode worden meerdere nabestaanden geïnterviewd over het leven van een overleden jongere. In psychologische autopsie studies worden meestal meerdere nabestaanden geïnterviewd zoals ouders en bijvoorbeeld collega’s, broertjes/zusjes en/of vrienden.

Betrekken van jongeren

Tot nu toe was nog nooit onderzocht of het betrekken van jongeren daadwerkelijk van toegevoegde waarde is voor de resultaten van psychologische autopsie studies. We weten wel dat het betrekken van minderjarige deelnemers in onderzoek lastig is vanwege de, overigens terechte, strenge regels die daar aan verbonden zijn. Met het huidige onderzoek is bekeken of de verhalen van jonge deelnemers in psychologische autopsie studies daadwerkelijk waardevolle informatie toevoegden aan de verhalen van ouders. De onderzoekers wilden graag weten of er door de interviews met de jongeren meer geleerd kon worden over de levens van de overleden jongeren en daarmee over de achtergronden van suïcide.

Resultaten

In dit onderzoek zijn van 16 overleden jongeren de interviews van ouders en broertjes, zusjes en vrienden systematisch vergeleken. Over de mogelijke oorzaken van de suïcide dachten de ouders en jongeren meestal hetzelfde. Jongeren gaven echter meer details dan ouders als het ging over ervaringen op school, sociale relaties, pesten, gebeurtenissen in de gezinssituatie en gebeurtenissen omtrent sociale media. Ouders wisten vaak wel van een bepaalde gebeurtenis af maar jongeren konden meer details vertellen en hadden soms een ander beeld van de impact die een gebeurtenis had op de overleden jongere. Uit dit onderzoek bleek ook dat de deelnemende jongeren, naast soms heftig en vermoeiend, het heel fijn vonden om mee te werken aan een onderzoek over het leven van hun overleden vriend/vriendin.

Preventie

De resultaten laten zien dat het waardevol is om jongeren te betrekken bij psychologische autopsie studies. Leeftijdsgenoten geven op andere gebieden dan ouders informatie over het leven en het gevoelsleven van jongeren die overlijden door zelfdoding. We raden andere onderzoekers aan vaker jongeren te betrekken in dit soort onderzoek zodat er meer geleerd kan worden over zelfdoding. Met meer kennis over de achtergronden en het ontstaan van suïcidaliteit kunnen er preventieve maatregelen worden genomen,  zoals bijvoorbeeld interventies om social media tot een veiligere plek voor jongeren te maken.

Het onderzoek is gepubliceerd in Qualitative Health Research.


Ben jij nabestaande en wil je meedoen aan een nieuw landelijk onderzoek? Bekijk dan dit artikel.